Löpare fastnade i Tjur Ruset

Det blev tjurigt väder lagom till Tjur Ruset.
Efter en varm och torr höst räckte det med ett dygns regnande för att det skulle bli blött och tungsprunget i markerna kring Lida friluftsgård i Tullinge.

Förhandssnacket om en torr bana gällde inte längre när de tusen deltagarna i Stockholms tuffaste terränglopp radade upp sig till start klockan 13.00 på lördagen. Trots att det slutade regna lagom till start var det blött och halt på stora delar av den kuperade milbanan.
Löparna fick bekänna färg direkt. Starten gick uppför skidbacken vid Lida.
– Man får inte rusa iväg. Här gäller det att springa lagom fort, konstaterade en löpare under uppvärmningen.
Strax före fem kilometer passerade banan ett kärr där det i torsdags var nästan snustorrt. Nu gällde andra förutsättningar. Flera av deltagarna hade stora problem att ta sig genom kärret. De sjönk ner så djupt att de knappt kunde ta sig framåt. Stickan Högberg, som var ansvarig för just denna del av banan, fick dra upp ett tiotal löpare som fastnat i kärret.
När löparna sedan passerade samma kärr igen efter nio kilometer var det ännu blötare och ännu besvärligare.
Deltagarna tog dock problemen med ro. Många skrattade när de försökte ta sig framåt.

Det var dock inte alla som fastnade i blötan. Loppets suveräne vinnare Niklas Jonasson från Löplabbet 2 såg ut att flyta fram över sankmarken när han passerade.
– Det gäller att bra löpteknik, hålla tempot och att springa på tuvorna, förklarade han.
Detta råd hade säkert inte hjälp majoriteten av deltagarna i Tjur Ruset, men som världsstjärna i orientering tyckte Niklas inte att kärret bjöd på någon större utmaning.
Han ledde Tjur Ruset från start till mål och vann loppet med över två minuters marginal.
Niklas Jonsson tävlar för Södertälje Nykvarn i orientering. I fjol vann han VM-guld på sprintdistansen.
– Den här tävlingen passar bra för oss skogslöpare, konstaterade Niklas, som avslutade orienteringssäsongen med Världscupfinalen i Italien för två veckor sedan.
Anders Holmberg från Glatt Barbert var tvåa. Anders är normalt orienterare i Järla.

Vid målet ovanför sjön Getaren väntade Danne och Martina med en egenhändigt producerad banderoll för att välkomna kompisen Simon Fröjd.
Efter drygt 51 minuter hade Simon klarat av de sista hindren på Tjur Ruset banan; att springa i sjön, att krypa under ett nät och att ta sig över eller mellan ett par stockar.
Simon belönades med en stor guldmedalj och en lagerkrans för sin fina debut i en löpartävling.
– Jag springer mycket i terrängen när jag tränar, men jag har aldrig tidigare varit intresserad av att tävla. Nu ville jag testa om jag pallade Tjur Ruset. Jag siktade på en tid under 1.10.
– Det var inte några problem med en så här suverän hejaklack

Jon Lipsey från hade åkt från London till Tullinge för att springa Tjur Ruset. Han jobbar som reporter på tidningen Men´s Fitness och ska skriva ett reportage om detta annorlunda lopp:
– Skönt att ha klarat Tjur Ruset. Nu har man gjort sig förtjänt av en öl, kommenterade Jon, som tog det relativt lugnt och passade på att fotografera längs banan.

Björn Nilcrants fyllde 40 år i onsdags. Han hade planerat att ägna lördagen åt att förbereda kvällens 40-årsfest, men fick ändra planerna när det ringde på dörren på morgonen. Utanför väntade fyra polare.
– Du ska springa Tjur Ruset, meddelade en av dem.
– Vi ville inte att Björn skulle springa något meslopp, så Tjur Ruset passade perfekt, berättade Micke Johansson, som var en av initiativtagarna till lördagens utflykt till Lida.
– Vi har fixat andra som ordnar kvällens fest medan vi har koncentrerat oss på Tjur Ruset.
Björn och hans polare sprang loppet i vita T-shirts med texten Björn 40.

Andreas Olsen från Sigtuna inledde i fjol sitt 40-årsfirande med att själv springa Tjur Ruset tillsammans med ett antal gäster till 40-årsfesten.
I år var Andreas tillbaka i Tjur Ruset, med eget tält och med en rad inbjudna gäster som sprang Tjur Ruset eller som hejade på deltagarna i loppet.

Karl Norrström från Tumba tillbringade fredagskvällen på sin pappas 50-årsfest. Efter middagen beslutade han sig för att springa Tjur Ruset.
– Två kompisar var anmälda, och jag ville testa om jag skulle klara loppet under två timmar.
– Det har varit alldeles för mycket stillasittande och alldeles för lite träning på senare tid, så jag visste att det skulle bli problem.
– Jag var trött redan efter hundra meter. resten av banan fick jag gå på vilja. Det var jättejobbigt, men jag klarade mig i mål!
Efter loppet kunde Martin – och alla andra deltagare i detta krävande terränglopp – stärka sig med Red Bull, Kexchoklad, kaffe, mineralvatten, varmkorv och kaffe.

De flesta sprang Tjur Ruset i långa tights, men flera trotsade det lite ruggiga vädret och sprang i kortbyxor.
Sex unga gentlemen valde dock att komma till start i kostym och slips. Det var säljarna på bemanningsföretaget Academic Works som tog Tjur Ruset som en övning i team building.
– Vi är affärsmän, därför är vi klädda så här, förklarade Robin Edlund, som dock medgav att klädseln kanske inte var den mest bekväma för en övning av detta slag.
Löparna från Academic Works blev uppskattade både av åskådarna och av medtävlarna.
– Ni har varit en stor hjälp för oss andra som fått tillfälle att skratta åt er under loppet, förklarade en Tjur Ruset-löpare.

Ungdomstävlingen Kalv Ruset, som avgjordes en timme före Tjur Ruset, lockade knappt två hundra löpare som avverkade en 3,2 km lång bana.
För en av dem började lördagen tidigt. Tioårige Edvard Sundman från Svartå utanför Helsingfors kom tillsammans med sin pappa till Stockholm med Finlandsfärjan klockan sex på morgonen.
Han anlände först av alla deltagare till Lida, och han anlände först av alla tioåringar till målet.
För detta belönades Edvard med en pokal.