Löparfest på Lidingö utan svenska herreliten

För första gången på en lördag. Lidingöloppet har brutit en gammal tradition och vänt på Lidingöloppshelgen. Löparna gillar det nya konceptet och totalt springer 25000 på Lidingö i helgen. Det är bara de svenska manliga elitlöparna som saknas.

Svenska hoppen Erik Sjöqvist och Magnus Bergman kommer visserligen att vara på Lidingö, men bara för att langa vätska till klubbkompisarna i Enhörna.
- Varken Erik eller jag är tränade för Lidingöloppet, säger Magnus Bergman som har det "svenska rekordet" på den kuperade terrängbanan med 1.37.24 från 1992.
Magnus Bergman sprang under 1.40 ytterligare tre gånger under 90-talet men har haft skadeproblem från och till. Sedan i somras är han dock igång igen och tränar för fullt, men efter fjärdeplats och 1.06.29 i halvmaran Sankt Eriksloppet bestämde sig Magnus för att han inte var mogen för 30 kilometer på Lidingö.
- Det är lite ironiskt eftersom Lidingöloppet för första gången erbjuder startpengar, men jag vågar inte riskera någonting när jag nu är skadefri, säger Magnus.
Närmast på programmet står istället Europacupen i halvmarathon för klubblag i portugisiska Faro den 14 oktober. Även Erik Sjöqvist kommer att springa i Portugal. Patrick Hallén kommer att dubblera och springa både i Portugal och på Lidingö.
Alfred Shemweta springer VM i halv maraton i England och Anders Szalkai är skadad och terrängspecialisterna Claes Nyberg och Kristian Algers tycker att det är för långt.
På kvinnornas 15 kilometer ser det bättre ut när det gäller svenskt deltagande även om Marie Söderström-Lundberg saknas. Favorit blir dock norskan Gunhild Halle och kenyanskan Janet Ongera.

Här är en kort presentation av elitlöparna på Lidingö:

Herrar 30 kilometer
Nr.1 Sergej Lukin, Ryssland. Med ett personbästa på 2.12 på maraton har ryssen fått startnummer 1 i loppet men han saknar Lidingöloppserfarenhet och det kan betyda mycket på den sista milen.

Nicholas Kibet, Kenya. Han har aldrig varit utanför Kenya före Lidingöloppet. Enligt källor i Kenya är han en segerkandidat för Lidingöloppet. De säger även att han har tränat med tidigare topplöpare i Lidingöloppet.

Nr. 4 Samuli Vasala, Finland- Vasala var dubbel segrare i Finnkampen på 5.000 och 10.000 meter och har Lidingöloppsrutin efter att ha vunnit klassen M 22 två gånger. Han känns just nu som den starkaste förhandsfavoriten men klarar han sista milen?

Nr. 5 Terje Naess, Norge. Rutinerad norsk långlöpare som under många år varit framgångsrik på bl.a. marathon.

Nr.6 Idris Ibrahim, Hässelby SK. Under flera år har Idris varit en topplöpare i Stockholm Marathon. Han har haft några tröga år efter att 1995 haft sin toppsäsong med bl.a. marathonstart vid Världsmästerskapen i Göteborg.

Nr.8 Patrick Hallén, Enhörna IF. Patrick är en rutinerad löpare som alltid är långt framme i tävlingar som Lidingöloppet och Stockholm Marathon.

Nr.10 Simon Gutierrez, Hässelby SK. Simon är en Linköpingsbo med amerikanskt ursprung. Sedan många år har han sprungit för Hässelby Sportklubb. Under året har Simon gjort många fina insatser i Sverige men klarar han den tunga sista milen?

Nr.12 Toomas Tarm, Estland. En duktig löpare från Estland som kan Lidingöloppet. Toomas är knappast någon segerkandidat men han är säkert med och krigar bland de främsta.

Nr.13 David Sumukwo, Kenya. Han har ett personbästa i maraton på 2.13 och gör i år Lidingöloppsdebut.

Nr.14 Jonas Larm¨, Hässelby SK. En maratonspecialist som var tredje bäste svensk vid årets Stockholm Marathon. Vi får väl se hur han klarar Abborrbacken jämfört med Västerbron?

Nr.16 John Kayai, Kenya. Han har ett personligt rekord på halvmarathon på goda 1:01:53 och är Lidingöloppsdebutant.

Nr.17 Svein Inge Buhag, Norge. Han sprungit de två sista Lidingöloppen och slutat 11:a respektive 13:e. Det rapporteras dock från Norge att han är bättre i år och han var bl.a. trea på Norska Mästerskapen i halvmarathon.

Nr.19 Mustafa Mohammed, Hälle IF. En 22-årig långdistanstalang är Mohammed. Han var bl.a. åtta på 10 000 meter vid Junior-EM U23 i år och trea halvmaran i S:t Eriksloppet i september.

Kvinnor 15 kilometer

K1 Janet Ongera, Kenya. Janet har segrat i många långlopp runt om i Sverige under den senaste tiden. Hon gör sin debut på Lidingö.

K5 Ulrica Orre, Hässelby SK. Denna stockholmstjej har sedan en tid varit etablerad i den svenska långloppseliten. Deltagare i Finnkampen i år och alltid en topplöperska på terräng-SM. Ska bli intressant hur hon "tacklar" den 15 kilometer långa banan.

K6 Lena Gavelin, Jamtrennarna Brunflo IF. Svensk damlöpnings höstkomet är Lena Gavelin. Hon vann Tjejmilen före Marie Söderström-Lundberg, gjorde finns insatser i Finnkampen och vann S:t Eriksloppet. Urstark jämtländska.

K7 Camilla Benjaminsson. Camilla är nästan en institution i svensk långlöpning. Har varit en landslagstjej under många år. Debuterade på marathon förra helgen i Berlin med goda 2:45:12. Camilla har haft en trög säsong men visat en positiv trend i tävlingar under den senaste veckorna.

K8 Gunhild Halle, Norge. Gunhild har erfarenhet från många hårda terränglopp. Bl.a. har hon deltagit i flera terräng-VM och i Lidingöloppet. Hon slutade tvåa i Lidingöloppet 1999 och fyra 1997. Denna norska löperska är förhandsfavorit.

K9 Susanne Wigene, Norge. En duktig norska löpartjej som kanske får svårt att vinna men ska absolut inte räknas bort i toppen.

K13 Catarina Asph, IFK Mora. En vältränad dalatjej som bl.a. var tvåa på långa banan på terräng-SM efter Marie Söderström-Lundberg.

K14 Jenny Widarsson, Mullsjö SOK. Vid senior-SM i Växjö kom Jenny trea på 10 000 meter.

K17 Annica Wenngren, IFK Mora. Annica har under året gjort goda insatser i olika långlopp runtom i landet.

Kvinnor 30 kilometer
190 08- Malin Ewerlöf-Krepp, Spårvägens FK. Efter den oturliga hälseneskadan vid Bislettgalan i fjol gör Malin sin individuella tävlingscomeback i löpsammanhang i samband med Lidingöloppet. Malin som är en riktig tuffing väljer tremilen. Lidingöloppet är en del i Malins uppladdning för EM-året 2002.