Maria tog fyra medaljer efter 24 timmar

Maria Jansson sprang 238 km och 963 meter på 24 timmar - ett resultat som gav VM-brons.

Vid helgens VM i 24-timmars löpning hade Sverige stora framgångar och det var tjejerna som gjorde det. Efter en lugn inledning med en placering långt ner i resultatlistan plockade Maria Jansson placering efter placering och när 24 timmars löpningen var över hade Maria en VM bronsmedalj och ett lag-VM silver, EM-guld individuellt och EM guld i lag.

Mitt starka kort var att gå och vänta på kvällen, det händer något mellan 16 till 20 timmar, då börjar många få problem.

Individuellt jobbade Maria Jansson upp sig till tredjeplatsen med preliminärt 238 km och 963 löpta meter. Tillsammans med sina lagkamrater Annika Nilrud och Torill Fonn tog hon dessutom ett lag-VM silver. I samtidigt genomförda EM räckte Marias prestation till EM-guld medan Annika Nilrud tog ett EM-brons. Det svenska laget vann EM-guldet.
Maria Janssons resultat var dessutom både svenskt och nordiskt rekord.
På manliga sidan kom Johan Stene på 26:e plats medan både Elov Olsson och Andreas Falk tvingades bryta.
Marathon.se fick en kort pratstund med Maria lite drygt ett dygn efter målgång.

Grattis Maria, hur känns fysiskt och mentalt efter 24 timmars löpning som gav ett VM brons individuellt?

– Jag har lite svårt att ta in vad det var som hände egentligen, men fysiskt mår jag förvånansvärt bra.

Kan du berätta kring dina upplevelser under dina 24 timmar på den 2 km långa varvbanan?

– Jag hade en plan som var att gå mot svenskt rekord, och skulle jag klara det visste jag att det skulle kunna räcka långt men inte så här långt.
– Jag hade delat upploppet i 6 timmars block och sen planerat per timme ungefär hur fort jag skulle springa. Startfarten jag utgick från var att öppna i 5.45 minuter per kilometer. Men det höll inte riktigt utan det blev nästan direkt 5.30 minuter per kilometer. Men sen började det bli varmt, så då blev det att jobba med att kyla ner mig via våta svampar och annat. Energimässigt hade jag också en plan, jag är lite av ett kontrollfreak och vill ha en klar plan, så där var det 3 timmar på sportdryck, och sedan 3 timmar på gel och vatten.

Åt du inget mer än gel, sportdryck och vatten?

– Nej egentligen inte, utan det som var utöver det var Resorb och sen belönade jag mig med en Fanta efter 12 timmar.

Hur var det mentalt då under loppet, någonstans där det blev jobbigt mentalt?

– Nej inga dippar den här gången utan huvudet var med mig. Så jag försökte bara hålla mig kall i början eftersom jag visste att det skulle gå fort för många inledningsvis. Jag visste att när natten kommer är jag stark, när det blir svalare.
– Så mitt starka kort var att gå och vänta på kvällen, och veta att jag klarar hålla farten. Och det stämde ju, även om det är svårt att ha den kylan, speciellt när jag låg hur långt ner som helst i resultatlistan. Men det händer något mellan 16 till 20 timmar, då börjar många få problem.

Du berättade att du hade en plan för timmar, är det en taktik att dela upp loppet i timmar?

– Jag har det. Jag har svårt att greppa när jag står på startlinjen att jag ska jobba i 24 timmar. Så taktiken med uppdelning och sen lite andra små mål på vägen som belöning, som att nu får jag ta en gel, hjälper mig igenom loppet.

Hur funkar det med fötter och annat när man håller på så länge?

– Det funkade bra, jag bytte strumpor efter 12 timmar och sen fick jag en blåsa som jag behövde punktera, men det var inget stort.

Var blir man mest trött efter 24 timmars löpning?

– Jag vet inte riktigt, jag känner mig inte jättetrött, så som jag gjort tidigare. Så antagligen har jag gjort något rätt i träningen. Jag har skaffat mig en tränare, (reds anmärkning Andreas Falk) och fått lite mer kvalité på träningen. Sen är det ju så att tidigare lopp har gett mig en erfarenhet och tålighet.

Hur tränar du inför ett 24 timmars lopp?

– Jag satte igång träningen mot loppet redan i höstas. Så först hade jag en uppbyggnadsperiod med distanslöpning som sen följdes av en månad med fokus på mängd och sen 1 månad med mer tempo.
– Under mängdperioden springer jag mycket distans, och den fartträning jag får där är att vissa pass blir progressiva i fart, för att lära mig kunna öka efterhand. Just det tror jag hjälpte mig nu i loppet. Passen ligger på sträcker upp till 4 mil och inget längre. Men vissa helger har jag kört ”back to back” pass, med långpass två dagar i rad.
– Under tempoperioden blir det ännu fler progressiva distanspass, men också till exempel 3 x 4 km i maratonfart som för mig innebär runt 4.30 minuter per kilometer (maratonpersonbästat är 3.12).

Vad måste man ha för egenskaper för att fixa 24 timmars löpning?

- Jag tror man måste vara trygg i sig själv, och sen handlar det om att ha ”ett tjockt pannben”. Man måste vara bekväm i att det kommer göra ont och att det kommer ta tid.

Nu har du VM-medaljer, vad blir nästa mål?

- Målet blir att fixa 24 mil på 24 timmar. Sen vet jag inte riktigt när. Kroppen behöver återhämta sig en period och sen kommer jag fokusera lite mer på maraton i höst. Jag kommer springa maran i Military World Games.

Du är inne på återhämtningen, hur lång tid kommer de att ta för dig?

– Oj, rent muskelmässigt när det gäller stelhet brukar det bara ta runt en vecka, men man är ändå rätt trött ändå. Det kommer inte vara något klipp i steget på säkert upp mot två månader.

Marathon.se avslutar med ännu ett grattis och ser fram mot 24 mil på 24 timmar från Maria Jansson.


RESULTAT VM 24 timmar LÖPNING (Även EM)

HERRAR:
1) Florian Reus Tyskland 263.899 meter
2) Pawel Szynal Polen 261.181 meter
3) Robbie Britton 261.140 meter
26) Johan Steene 239.058 meter (18:e på EM),
133) Elov Olsson 161.650 m (94:a på EM, stannade efter drygt 16 timmar)
144) Andreas Falk 151.650 m (103:a på EM, stannade efter drygt 16 timmar).
Lag: 27) Sverige 552.358 m (20:e på EM).

DAMER:
1) Katalin Nagy USA 244.495 meter
2) Traci Falbo USA 239.740 meter
3) Maria Jansson 238.964 meter (1:a på EM)
7) Annika Nilrud 230.054 meter (3:a på EM)
20) Torill Fonn 215.963 meter (16:e på EM).
Lag: 2) Sverige 684.981 m (1:a på EM).

Marias beskrivning av sig själv på ledarsidan för TSM Running där hon tidigare var ledare i ”3.45 gruppen”
”Jag är en Dalkulla som oftast har ett leende på läpparna och är relativt nyinflyttad i Stockholm. Har sprungit och tränat hela livet igenom, som 17-åring sprang jag mitt första maraton på uppmuntran av min kära mor och det har blivit många sedan dess. Jag älskar att utmanas fysiskt och psykiskt vilket har lett till att jag numer ägnar mycket tid åt ultralöpning och andra utmaningar. Som ledare i TSM hoppas jag kunna uppmuntra, peppa och inspirera människor samt att lära känna ännu fler härliga löpare i Stockholm. Till våren springer jag mitt tionde Stockholm Marathon, en tävling som jag älskar, och det finns många mil kvar att erövra”