Kvinnornas år i New York

Det handlar extra mycket om kvinnorna vid 2005 års New York Marathon. För första gången har en kvinna huvudansvaret för genomförandet av världens största maratonlopp. Mary Wittenberg är ny tävlingsledare. Hon har i år efterträtt Allen Steinfelt som tog över när Fred Lebow avled i canser 1994.

Bland elitlöparna premieras kvinnorna vid årets lopp. Segraren i damklassen får 130 000 dollar medan vinnaren i herrklassen får nöja sig med 100 000 dollar.
Tvåan bland damerna får 65 000 dollar, tvåan bland herrarna 45 000 dollar. o.s.v.
Totalt betalar loppets huvudsponsor ING 165 000 extra i prispengar till de kvinnliga elitlöparna.

Prissumman i New York Marathon är 600 000 dollar (4,4 milj kr). Drygt en halv miljon dollar är mycket pengar inom en sport som löpning, men inte speciellt mycket pengar jämfört med löner och prispengar i de stora proffsidrotterna i USA. Svensken Carl Pettersson kammade in 954 000 dollar när han vann en golftävling i helgen. Peter Forsberg tjänar in en halv miljon dollar i veckan på sitt hockeyspelande.

De bästa i damklassen startar från foten av Verrazano-bron klockan 09.35 på söndagsförmiddagen. Övriga löpare startar 35 minuter senare.
Intressanta namn bland herrarna: Paul Tergat från kenya som innehar världsrekordet med 2.04.55, fjolårets OS-tvåa Meb Keflezighi från USA och Hendrick Ramaala från Sydafrika som vann i New York i fjol.

Lorna Kiplagat, som numer representerar Holland och inte Kenya, siktar på seger i damklassen. Hon visade lovande form genom att komma tvåa i halvmaraton-VM för en månad sedan. Andra starka löpare: Susan Chepkemei från Kenya som var tvåa i fjol i New York och Deratu Tulu från Etiopien som vunnit två OS- och två VM-guld på 10 000 meter. Tulu var fyra i maraton vid VM i Helsingfors i somras.

Eurosport direktsänder New York Marathon med start kl 15.30 på söndag. Loppet kommenteras av Lorenzo Nesi och Anders Szalkai.

Mer om New York City Marathon 2005