Rekordmånga svenskar springer i New York

500 svenskar kommer att springa New York City Marathon den 6 november. Det är fler än någon gång tidigare i det lopp som årligen samlar 36.000 deltagare från hela världen.

Efter Stockholm och Berlin är New York City Marathon den mara som samlar flest svenskar. Antalet har ökat kontinuerligt efter de tidigare toppåren 1999 och 2000 och det finns framför allt två anledningar till det:
– Terrorattacken den 11 september 2001 innebar en djup nedgång i antalet deltagare, men de senaste åren har det gått åt rätt håll. Dessutom står dollarkursen relativt lågt, 7,96 kr, jämfört med 11 kronor 2001, berättar Patrik Yderberg som är VD för resebyrån Springtime Travels.
SpringTime Travels arrangerar nu sin 20:e resa till New City Marathon och det är 600 personer som åker med detta jubileumsår. Av dessa är det ungefär hälften som springer.
Varför är då loppet så populärt?
– Att åka till New York är betydligt mer än att bara springa ett maratonlopp. 250 av våra deltagare ska också gå på ishockey, 150 på musikal och vi har fem fulla sightseeingbussar, berättar Patrik.
De har kunder som har sprungit 10–12 år i streck men de flesta deltar bara i loppet en gång. Antalet som firar sin 40-, 50- eller 60-årsdag med att ta med familjen och delta i loppet är förvånansvärt högt.
– Av de 500 svenskar som deltar så tar sig de flesta i mål på en tid mellan fyra och fem timmar. 70 procent är män men antalet kvinnor ökar. Medelåldern ligger på 45–50 år, fortsätter Patrik.
Det finns fyra sätt att anmäla sig till New York City Marathon. Man kan delta i lotteriet, eller klara de uppsatta kvalgränserna (varierar beroende på ålder) eller anmäla sig genom SpringTime Travels eller Stockholms Road Runners. De två senare alternativen är vanligaste.

Mer om New York City Marathon 2005