Stolt vinnare i tidernas största mara

Världens bästa maratonlöpare på väg nerför Verrazano-bron i starten. Haile Gebresellassie skymtar i täten.

Gebre Gebrmariam från Etiopien och Edna Kiplagat från Kenya blev vinnarna när tidernas största maratonlopp avgjordes i New York i soligt med kyligt väder på söndagen.
– Jag är så stolt över att jag lyckades vinna, kommenterade Gebremariuam som nu gjorde sin första start i ett maratonlopp.
– Jag räknade inte med att det skulle gå så här bra. Mitt första mål var att fullfölja loppet.

I slutet av 70-talet och i början av 80-talet noterade Grete Waitz, Alberto Salazar och Alison Roe världsrekord i New York Marathon. Idag talar inte någon om världsrekord på den krävande banan genom New York. Löparna passerar två stora broar med rejäl höjdskillnad och för sedan kämpa med alla småbackarna under loppets avslutning i Central Park.
Idag är det på lopp med snabbare banor som de riktigt goda tiderna noteras; Berlin, London, Rotterdam, Dubai m.fl.

Arrangörerna av New York Marathon har därför tagit ett steg tillbaka. Här finns det inte några harar/farthållare. I Frankfurt förra helgen var hela 32 löpare engagerade som farthållare för de elitlöpare som satsade på bra resultat.
New York Marathon är istället ett lopp av gammal hederlig modell där det handlar om att vinna loppet och inte om att producera så bra resultat som möjligt.

Under inledningen av söndagens lopp blev det därför – utan några harar – ett beskedligt tempo. Topplöparna bevakade varandra och det var länge en stor grupp i täten.
I damernas elitklass – som startade 30 minuter före herrarna – var tolv löpare samlade i täten fram till 32 km. I herrklassen var det drygt tjugo löpare i täten innan fältet splittrades på First Avenue efter 26 km.

Gebre Gebremariuam var den starkaste löparen. Den 26-årige etiopiern avgjorde loppet knappt tre kilometer från mål när han fick en lucka till Emmanuel Mutai och sedan kunde springa till en klar seger på 2.08.14.
Gebremariuam, som vann terräng-VM i fjol, gjorde nu sin första start i ett maratonlopp. Han blev därmed den förste maratondebutant som lyckades vinna herrklassen i New York Marathon sedan amerikanen Alberto Salazar 1981.
Salazars segertid 2.08.13 var världsrekord för 29 år sedan.
Gebremariuams vinnartid i söndagens lopp – en sekund sämre än Salazars – ger honom 44.e plats på årets världsbästalista.
Fjolårets VM-tvåa i maratonlöpning – Emmanuel Mutai från Kenya – blev tvåa på 2.09.18.

Även i damklassen kom avgörandet inne i Central Park efter 39 km. Edna Kiplagat från Kenya vann loppet på 2.28.20 – 20 sekunder före den amerikanska maratondebutanten Shalane Flanagan.
– Jag ville vänta till sent i loppet innan jag ökade tempot för att jag ville vara säker på hur kroppen skulle reagera, berättade Kiplagat som i våras vann Los Angeles Marathon.

Emil Lerdahl från Hammarby och blev bäste svensk på 22:a plats med nytt personbästa 2.24.53. 49) Frida Södermark från Tjalve i Norrköping var snabbaste svenska med nya perset 2.54.49 vilket gav henne 49:e plats.

Kajsa Bergqvist genomförde sitt första maratonlopp på 3.56.57. Det innebär att den f.d. VM- och EM-vinnaren i höjd klarade sitt mål att springa under fyra timmar trots att hon stukade foten för en månad sedan och därför inte kunde träna som planerat.
Kajsa disponerade sina krafter väl. Hon hade 1.53.49 på loppets första halva och sedan 2.03.08 på den andra halvan som är tuffare.

Andreas Odén, som är programledaren för TV-programmet Sverige Springer, hade 4.31.40 i sin maratondebut. Han hade 2.16.52 vid 21,1 km och sedan 2.14.48 på den andra halvan.

Loppets mest meriterade deltagare – världsrekordhållaren Haile Gebrselassie från Etiopien bröt efter drygt 25 km.
Direkt efter loppet deklarerade 37-årige Gebrselassie att han nu slutar att tävla (se separat artikel).

Det var fyra grader varmt och solsken vid starten för den 41:a upplagan av världens mest uppmärksammade maratonlopp. 45 344 löpare av drygt 57 000 anmälda kom till start. Det är den största någonsin siffran för antalet startande i ett maratonlopp.