Upp till bevis i New York Marathon

UPP TILL BEVIS: Under hösten har Anders Szalkai (t.v.) tränat Kajsa Bergqvist och Andreas Odén inför New York Marathon.

Nu är det upp till bevis får Kajsa Bergqvist och Andreas Odén. Under hösten har de tränat för New York Marathon inom ramen för TV-programmet Sverige Springer. På söndagsmorgonen går starten för världens mest kända maratonlopp som direktsänds i Eurosport.

Både Kajsa och Andreas har anledning att känna osäkerhet inför maratondebuten. Ingen av dem har kunnat genomföra träningen som planerat.
Den f.d. EM- och VM-ettan i höjd Kajsa Bergqvist vrickade foten för drygt en månad sedan. Programledaren för Sverige Springer – Andreas Odén – har haft känning av en knäskada den senaste månaden.

– Kajsa hade ambition att springa under fyra timmar. Det var ett realistiskt mål med tanke på hennes tid i Stockholm Halvmarathon (1.45.06), säger Anders Szalkai som varit tränare för Kajsa Bergqvist och Andreas Odén.
– När Kajsa vrickade foten tappade hon mycket träning. Nu får hon sänka ambitionsnivån. Men samtidigt är Kajsa en tävlingsmänniska. Vi får se hur det går.

– Andreas har blivit biten av löpningen under inspelningen av Sverige Springer. Tyvärr har han haft för stor vilja och tränat för mycket.
– Han fick löparknä och har tvingats avstå vissa pass.
– Ambitionen var från början att springa på fyra timmar, men nu får Andreas nog inrikta sig på att genomföra loppet, tror Anders Szalkai.

Anders själv är den ende av de medverkande i Sverige Springer-programmen som kommer väl förberedd till den 41:a upplagan av New York City Marathon. Marathon.se:s träningsexpert startar bland de seedade löparna på söndag.
Trots att 2001 års Stockholm Marathon-vinnare hunnit fylla 40 år är han fortfarande en av landets bästa maratonlöpare. Anders var femte bäste svensk i Stockholm Marathon i våras på 2.26.51. Den tiden hoppas han kunna underskrida på den tämligen krävande banan från starten i Staten Island till målet i Central Park på Manhattan.

Det blir kyligt här i New York på söndag; ett par grader varmt när loppet startar kl 10 minuter över nio, och upp mot tio grader längre fram på dagen. Bra väder för elitlöparna, men i kallaste laget för dem som inte orkar springa 42 195 meter.

57 903 löpare från hela världen är anmälda. 63 procent av dem är män, 37 procent kvinnor. Äldste deltagaren är 90 år, yngste 20.
Arrangörerna räknar med att drygt 45 000 löpare kommer till start.
591 svenskar återfinns i startlistan.
14 896 av de anmälda kommer från arrangörsklubben New York Road Runners Club.

Loppet startar vid foten av Verrazano-bron som förbinder Staten Island med Brooklyn. De kvinnliga elitlöparna startar kl 09.10 (kl 15.10 svensk tid). 30 minuter senare startar de manliga elitlöparna och ytterligare drygt 15 000 löpare. Sedan följer ytterligare två startgrupper kl 10.10 och 10.40 med vardera drygt 15 000 startande.

Eurosport direktsänder New York Marathon kl 15 – 18 på söndagen.
Säsongens sista Sverige Springer, som sänds i TV4 Sport kl 22.40 tisdag 9 november handlar om New York Marathon. Programmet visas i repris i TV4 Sport torsdag 11 november kl 16, lördag 13 november kl 14.55 och söndag 14 november kl 14.45.