Fem svenskar klarar gränsen
- ingen får springa i OS

Det är svårt att kvala in till OS i maratonlöpning. Gränsen för att vara med är 2.18 för män och 2.42 för kvinnor. Svenska Olympiska Kommittén har satt egna krav på 2.11 respektive 2.27.
Så trots att svenska löpare klarar de internationella gränserna så är det nu tredje OS i rad som Sverige saknar representation på den klassiska distansen.

- Jag tror att det är svårt att påverka Sveriges Olympiska Kommitté att ändra kriterierna men visst är det tråkigt att vi inte har med någon svensk deltagare, säger Anders Szalkai, tränare för Lilian Magnusson som är en av dem som klarat B-kvalgränsen till OS.

Tillsammans med Internationella Friidrottsförbundet har Internationella Olympsika Kommittén satt upp resultatnivåer för alla grenar i friidrotten i OS. För att få med en deltagare gäller en B-gräns. För upp till tre deltagare per gren gäller en A-gräns.
B-gränsen för maraton är 2.18 för män och 2.42 för kvinnor. A-gränsen är 2.15 för män och 2.37 för kvinnor. Tidsperioden för kvalificeringen var 1 September 2006 till 23 juli 2008.
Under peridoen har följande svenskar klarat minst en av kvalgränserna:
Anna Rahm, Rånäs 4H – 2.35.08
Anna von Schenck, Hässelby SK – 2.37.06
Lilian Magnusson, Spårvägen – 2.37.47
Lena Gavelin, Trångsviken – 2.39.29
Said Regragui, Hässelby – 2.16.49

Friidrottsförbundet har dock kommit överens med SOK om att friidrottens aktiva ska ha visat kapacitet på den nivå som bedöms nödvändig för att kunna att slåss om en åttondeplacering på OS.

Sveriges Olympiska Kommitté är hård även mot andra friidrottare. Sverige har endast tolv deltagare i Peking medan ärkerivalen Finland har 20 deltagare (däribland två maratonlöpare).
- Den hårda svenska linjen har ju fått ganska mycket publicitet med gymnasktjejen Veronica Wagner som kvalade in men som inte fick starta i OS för Sveriges Olympiska Kommitté, säger Anders Szalkai.

Szalkai är själv den senaste av svenska maratonlöpare som fått uppleva ett OS. Han kom med som ung och lovande till OS i Atlanta 1996 efter att det året gjort två lopp på 2.15. Han var med för att se och lära.
- Det är så annorlunda att vara med i ett stort mästerskap, berättar Szalkai. Jag gjorde kanske fel som åkte dit tidigt för att acklimatisera mig. Stämningen och storheten gjorde mig övertänd och när jag stod på startlinjen så darrade benen. Det är i och för sig inte något konstigt när det är en stor tävling men den här gången slutade det inte att darra när jag började springa och loppet blev en katastrof och det absolut jobbigaste loppet som jag någonsin sprungit.
Szalkai kom i mål som 64:a på 2.24.27 medan den okände sydafrikanen Josiah Thugwane gjorde sitt livs lopp och slog alla favoriter.

Totalt är det 39 svenskar som stått på startlinjen i ett olympiskt maratonlopp. Kan det bli någon i London 2012.
- Även Sveriges Olympiska Kommitté behåller de hårda reglerna så borde Mustafa Mohamed bli högaktuell om han gör som han sagt och satsar på maraton, säger Anders Szalkai.

Mer om OS i Peking 2008