Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Ovissa marathon väntar i OS

Friidrotten drar igång i olympiska spelen, och en av de mest anrika grenarna är maratonloppet. För 112 år sedan blev det hemmaseger i Athen och sedan dess har ytterliggare 25 officiella maratonguld delats ut på herrsidan. Damernas maratonlopp kommer att avgöras söndagen 17 augusti medan herrarnas lopp avgörs på avslutningsdagen 24 augusti.

Först ut av maratonlöparna i Peking är alltså damerna, och deras historia i OS är inte lika lång som herrarnas. Först 1984 i Los Angeles fick damerna börja springa så lång sträcka som 42195m vid olympiska spelen. Även här gick första guldet till en hemma löpare, då Joan Benoit blev den historiska första segaren.
Vi kommer här på marathon.se återkomma med en lite förhandsanalys inför respektive dam och herrlopp, men innan dess ska vi försöka analysera lite runt just själva maran i OS.

Går det att hitta den typiske olympiske vinnaren i ett maratonlopp?

Om man tittar på de som vunnit OS guld på längsta löpdistansen, har det både varit överrasknings segare såväl som meriterade favoriter. Så utifrån startlistan kan det både vara en favorit men också en relativt okänd löpare, en slutsats man kan se är dock att det nästan aldrig har varit löparen med bäst personbästa som vunnit. Detta beror säkert mycket på att olympiska spelen oftast ligger på sommarhalvåret och banor och yttre förhållande skapar helt andra förutsättningar än snabba ”tidsmaror”. Det är just dessa förutsättningar som löparna mest av allt måste behärska.

I Peking är det inte så mycket banprofilen som är det tuffaste yttre komponenten, då banan är relativt flack och likt många stormaror går på breda fina asfaltsavenyer. Istället gäller det för löparen att klara av den fuktiga värme som trots den tidiga starten säkert kommer att råda ute på banan. Ovan på värmen och luftfuktigheten skall det också läggas att vid ogynnsamma vindar (inga vindar alls!) Kommer luften kvalité vara dålig. Just kring luftföroreningarna har det varit mycket diskussioner och världsrekordhållaren Haile Gebreselassie har angivit just detta som motivering att han inte springer maratonloppet. Det har till och med när luften varit som sämst varit diskussioner att flytta maratonloppen helt från Peking alléer till ett annat tillfälle. Nu ser dock maratonloppen ut att bli av och de löpare som kommer till start, ska klara värme, fukt och inte helt ren luft.

Just dessa faktorer pekar på att det kan bli en överraskningsvinnare, då historiskt har det varit mer okända segrare vid tuffa yttre klimat förhållanden. Acklimatisering och vana vid de klimatförhållanden är en klar fördel och, där talar det en hel del för löpare från Asien och kanske till och med för hemmanationen Kina.
Ett olympiskt guld är nog det största man kan vinna som maratonlöpare, och de som vunnit har oftast haft en lång mental och fysisk uppladdning. Löparna har tidigt varit ”klara” för OS loppet och helt kunna inrikta sin kraft mot OS, och inte lagt kraft på andra i tid närliggande storlopp. Lång uppbyggnad med all träning riktad mot ett ända startskott. När startskotten går ska det kännas som det är en frihet att äntligen få tävla!
En viktig faktor löparen som vill vinna OS guldet måste ha är tålamod. Att sticka direkt har i modern tid inte funkat, utan det gäller hitta rätt rytmn i den ofstast stora klungan och ha tålamod att vänta med rycket. Fösta halvan ska för vinnaren säkert kännas som ”jogg” och sen efter 30km börjar spelet om att klara sätta sig över sin kropp och trycka på fast benen och kroppen inte vill. OS segraren måste ha rätt dag och klara fokusera trots tröttheten. När väl klungan tunnats ut gäller det att antingen genom ”spelad/verklig” oberörd löpning eller småryck sätta sig i respekt för sina motståndare. Inte visa sin trötthet som med all säkerhet säkert finns där, och när det gör ont både i kroppen ska löpningen bara rulla på ändå.

Vi ser fram mot två spännande och ovissa maratonlopp, där det säkert kommer att vara lite avvaktande löpning i början innan ”races” om de olympiska maratongulden börjar.


BANAN

Den olympiska maran startar på Himmelska Fridens Torg och kör först ut en lite kortare loop och sen en lite längre lopp som sen avslutas med sista biten inne på imponerande National Stadion kallad Fågelboet.
Banans profil är relativt flack, och inte heller speciellt många svåra kurvor utan mestadels fina asfalterade avenyer. Med fina yttre förhållanden skulle säkert banan erbjuda löparna möjligheter till ett riktigt snabbt lopp, men nu är det OS och tuffa yttre förhållanden.
Tidigare i år genomfördes ett ”testtävling” (Good Luck Beijing Marathon) på banan, och vinnartiden för herrarna var då 2.14, vilket var personbästa med 2 minuter för vinnaren, Serod Bat-ochir från Mongoliet.
Vid detta lopp testade relativt många av både de Kinesiska, Japanska och Koreanska löparna banan. Endel sprang igenom hela loppet som ett tufft långpass, och några klev av halvvägs.
Att känna banan kan vara en bra fördel, men i och med att banprofilen är så pass flack, har det säkert något mindre betydelse att ha testat banan än om banan erbjudit många tuffa backar. Med all säkerthet har dock även favoriterna som inte kommer från asien kollat in banan, både via bilder och på plats i Peking joggandes bitar av banan.
Längs banans väg passeras flera historiska landmärken, men det lär OS löparna inte kolla in, utan fokuseringen gäller bara flytet mot asfalten.

Mer om OS i Peking 2008