Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Vinnare i På steget hösten 2011

På den här sidan presenterar vi vinnare och rätt svar i tittartävlingen På Steget hösten 2011. Tävlingen hämtar vi från vårt program Spring!

Vinnare:
På steget, del 5 hösten 2011 (sändes första gången 2 oktober 2011):
Mattias Andersson, Smålandsstenar
Rätt svar: Malmö

Ingenstans har det väl byggts så mycket under 2000-talet som i vår stad. Här har till och med arkitekter varit med och skruvat. På väg in mot centrum passerar vi en helt ny stadsdel intill den nya jättelika arenan.
Vi börjar vid Bunkeflo kyrka och passear nya stadsdelen Hyllie och nya Malmö arena. Bland de många byggprojekten finns allt rån Öresundsbron och Citytunneln till mässområdet och Västra hamnen med Turning Torso. (

Rekordmånga löpare var med och invigde det kanske mest betydelsefulla byggnadsverket 2000.
Ett evenemang som egentligen startade i ett helt annat land.

Broloppet år 2000 samlade 96 000 personer anmälda löpare varav 79 719 startade och fullföljde loppet. Starten var i Danmark i Amager.

I denna parkernas stad startas varje år Sveriges största löparserie som brukar samla närmare 150000 deltagare runtom i Sverige.

Vår Rusets premiär är alltid i Malmö.

Stans stora son föddes här 1981 och fastän han numera jobbar utomlands har han starka band och är ägare av stans dyraste hus.

Zlatan Ibrahimovic bor och spelar i Italien men äger även ett hus i Malmö.

Varvet var länge ett landmärke för stan men är nedmonterat och i det gamla området finns nu bostäder och högskola och HSB:s kanske mest omtalade och skruvade bostad.

Västra hamnen med Turning Torso som ägs av HSB,

På steget, del 4 hösten 2011 (sändes första gången 29 september 2011):
Helena Riihiaho, Uppsala
Rätt svar: Parken Zoo i Eskilstuna


Vi startar nere vid ån men ska varken löpa Å-varvet eller gå i Klosters utan ska springa till en av Sveriges äldsta folkparker.

Å-varvet är en kvartsmara i centrala Eskilstuna, Klosters kyrka ligger mitt i Eskilstuna.

BM var länge ett varumärke som var förknippat med staden och i de gamla verkstäderna finns idag ett museum med bland annat den första svenska traktorn.

AB Bolinder-Munktell, På Munktellmuseet kan du bland annat se den första svenska traktorn från 1913

Stadens löparstjärna är också en av Sveriges främsta. Numera i en storstadsklubb har det blivit flera SM-titlar de senaste åren på 1500, 5000 och terränglöpning.
Landslagsstjärnan Olle Walleräng är född och uppvuxen i Eskilstuna.

Men inget däggdjur är så snabbt som attraktionerna på vårt slutmål och numera har de en egen löparbana som sägs ska ge mycket bra träning för djuren, både fysiskt och mentalt.

Geparderna har fått en egen löparbana.

Här finns också en scen som gästats av Sveriges största artister, band och grupper. Här har både Anni-Frid känt och Kent känt sig som hemma.

Gruppen Kent är från Eskilstuna och Annifrid Lyngstad växte upp i närbelägna Torshälla. Scenen finns numera i det som heter Parken Zoo.

På steget, del 3 hösten 2011 (sändes första gången 22 september 2011):
Per Thunberg
Rätt svar: Sala


I vår stad har väl alltid silver varit bättre än guld med känt eget lag och mästare. Men själva centrum för den verksamheten är inte vid centrum där vi börjar vår löptur.

Sala silvergruva var under minst 400 år Sveriges största och viktigaste producent av silver. Silvergruvan utgjorde ett eget bergslag, Sala silverbergslag (sedermera Sala Bergslag), och ett eget bergmästardöme

I flera år försökte kamraterna i vår stad att få liv i maratonlöpningen och fram till 2010 lockade man med en flack bana kantad av en mängd vita broar.

Sala Silvermarathon som skulle ha arrangerats av IFK Sala lördagen 11/6 2011, med start och målgång på Lärkans sportfält, ställdes in.

Fortfarande är det många som ryser vid minnet av ligan som av massmedia fick sitt namn efter staden men som själv kallade sig den magiska cirkeln.
Salaligan var och är fortfarande den värsta organiserade mordliga som funnits i Sverige. Fem mord erkände ligan och alla inträffade under åren 1930–1936. Ledare var Sigvard Thurneman.

På vägen till vårt slutmål passerar vi Lärkan, ett eldorado för löpare, ett sport- friluftsområde med stigar, löp/skidspår och arena med välskötta allvädersbanor.

Lärkans sportfält är centralt beläget vid en av stadens huvudinfarter och gränsar till ett stort friluftsområde med stigar, löp/skidspår och sjöar med badplatser. Sportfältet inrymmer idag en inomhusanläggning innehållande bad och idrottshall, en ishall för hockey och konståkning, curlinghall, gräsplaner för fotboll samt en grusplan avsedd för skridskoåkning vintertid.

Vid vårt mål ståtar kungligheter, drottning Christina har ett eget schakt men även dagens kungligheter har satt spår vid sina besök.
År 1650 började "Drottning Christinas schakt" sänkas och detta schakt blev sedermera gruvans centralschakt. Schaktet är idag 257 meter djupt.
I mars 2008 besöktes gruvan av kronprinsessan Victoria, som precis som sin far, Carl XVI Gustaf, för några år sedan fick lämna sin namnteckning nere i gruvan.

På steget, del 2 hösten 2011 (sändes första gången 19 september 2011):
Susanne Lundberg, Brandbergen
Rätt svar: Gävle


Fastän han aldrig satte sin fot här har han fått ge namn till arenan. Men vid stadens äldre idrottsanläggning står han som gjuten.

Vi startar vid Gunder Hägg-stadion och springer till Strömvallen.

Fotboll men framförallt ishockeyn är de största sporterna men ingen stad har i år sett så många friidrottsmästare.

Friidrotts-SM avgjordes i Gävle i augusti 2011. Gefle IF spelar allsvensk fotboll och Brynäs är ishockeylaget i elitserien.

På väg in mot stan tar vi Kungsgatan, efter centrum bär det av upp mot statsparken som delar sitt namn med en av världens mest kända stadsparker.

Boulognerskogen i Gävle har fått namn efter Bois de Boulogne i Paris.

Även veteraner var mästerliga här i år när ett av vårens mest traditionsrika halvmaratonlopp ordnades här.

SM i halvmarathon avgjordes i samband med Gävle Halvmarathon.

Vid vårt slutmål har fotbollen tagit över, friidrottsbanorna är borta, utanför finns dock minnet av löparen som skrev världshistoria 15 - eller var det 16 gånger.

Strömvallen är numera Gefle IFs fotbollsarena. Gunder Hägg som under sin karriär bland annat tävlade för Gefle IF satte 15 världsrekord individuellt och ett i stafett.

Vinnare:
På steget, del 1 hösten 2011 (sändes första gången 8 september 2011):
Daniel Pettersson, Örebro
Rätt svar: Utö

Ledtrådarna var:
Vi har samma slutmål som en av Sveriges mest spektakulära multisporttävlingar.
Med 11 km simning och 54 kilometers löpning handlar det om ett extremt prov

Multisporttävlingen, Ö till Ö, startar i Sandhamn med målgång på Utö

Starten är på en helt annan ö, känd för en helt annan sport och kanske mest för
en tävling där man ska ta sig runt Sveriges största ö.

Starten för havskappseglingen Gotland Runt, ÅF Offshore Race, är precis som för tävlingen Ö till Ö på Sandhamn, där även kappseglingens målgång är.

Evert Taube har besjungit öar och skärgårdar både på väst- och ostkusten
och till vår ö kom han om natten.

I Utövisan (Men gasten vart gick han) sjunger Taube hur de anländer till Utö vid midnatt och dansar med societeten

Fjolårssegraren pratar gärna om den nakna hälsan och i år var han återigen en av förgrundsfigurerna, men nu i våtdräkt.
Jonas Colting, trefaldig segrare av Ö till Ö och författare till boken Den nakna hälsan, har en föreläsningsturné under namnet Nakna hälsan. I år bröt dock Jonas tävlingen i ledning, då hans lagkamrat Björn Andersson drabbats av sjukdom.

På väg upp mot värdshuset i sommarparadiset passerar vi gamla gruvarbetarbostäder.
Järnmalmen som hittades här långt ut var med och formade den svenska Stormaktstiden.

På Lurgatan på Utö kan man se de gamla gruvarbetarbostäderna från 1700-talet stå kvar. Gruvorna tros ha tagits upp redan under tidig medeltid, på 1100-talet. Gruvdriften las ner 1879. Värdshuset är platsen för målgången för Ö till Ö.

Mer om På steget - hösten 2011