Friidrotten ordnar långloppen

Alla lopp i kalendern på Marathon.se har det gemensamt att de är ordnade av klubbar eller förbund som representerar svensk friidrott. Uppgifterna i kalendern kommer direkt från Svenska Friidrottsförbundet.

Svenska Friidrottsförbundet är den övergripande organisationen som samordnar loppen och ger dem sitt godkännande. Sanktioner betyder att de har godkänts av förbundet och att arrangörerna förbinder sig att följa de tävlingsregler som finns.

Man kan se sanktionen som en kvalitetsmärkning. Arrangören uppfyller en rad krav när det gäller tävlingens genomförande, bana, tidtagning med mera. Löparna kan till exempel vara säkra på att ett maraton- och ett halvmaratonlopp verkligen är så långa som de ska vara. Vi har konstaterat att allt fler lopp på andra distanser kontrollmäter sina banor och det finns i så fall noterat här i kalendern.

2006 är det drygt 200 lopp som fått sanktioner av Svenska Friidrottsförbundet. Det är fler än 2005 och förutom alla dessa lopp ordnas också mindre långlopp runt om i Sverige. Totalt rör det sig om närmare 500 lopp i de 23 distrikten. Hittar du inte ett lopp i Marathon.se:s kalender så kanske arrangören eller det lokala distriktsfriidrottsföbundet har missat att söka om sanktion.

Även distriktssanktionerade lopp följer de regler som finns för långlopp. Långlopp som ordnas utan sanktion har valt att ställa sig utanför idrottsrörelsen, och de omfattas varken av Svenska Friidrottsförbundets eller Riksidrottsförbundets regler. Den som ställer upp i ett sådant lopp kan aldrig vara säker på vilka regler som gäller eller hur seriös arrangören är.