Rekordstort intresse för trail

Bagheera Fjällmarathon i Sälen är ett av många traillopp som bjuder deltagarna på en skön naturupplrvrlse

Förr i världen hette det terränglöpning. Nu kallas det traillöpning och intresset växer stadigt. Det har aldrig arrangerats så många terränglopp/traillopp som 2016.

Söndagen den 7 april 1901 arrangerades Sveriges första terrängtävling. Då avgjordes Sleipners terräng på Norra Djurgården i Stockholm, bakom Stockholms Stadion.

101 löpare från 21 föreningar var anmälda till detta premiärlopp, som att döma av ett referat i den dåtida idrottstidningen Ny Tidning för Idrott, var något av ett mellanting mellan dagens orientering och dagens traillöpning.

Terränglöpningen blev snabbt accepterad och uppskattad, 1907 blev då blott 18-årige Josef Jahnzon från stockholmsklubben Fredrikshof den förste svenske mästaren i terränglöpning. Distansen var då 8 km. Idag finns det SM-lopp i terräng på 4 km och 12 km för herrar samt 4 km och 8 km för damer. Loppen avgörs på tämligen snabba banor med gräs, grus eller fin packad stig som underlag.
Intresset för terränglöpning var länge stort i Sverige, men började mattas när maratonlöpning och halvmaratonlöpning blev allt populärare under 80-talet. Lidingöloppet fortsatte dock att samla stora startfält, men de ”riktiga” terrängloppen, på naturliga skogsstigar och inte på välpreparerade träningsspår, blev allt färre. Idag benäms loppen som går på små stigar och med ojämna underlag som traillopp istället för terränglopp.

Bertil Carlén, som är ledare i löparklubben Fredrikshof, definierar ”riktig” terränglöpning så här:
– Kan man spatsera runt banan med en barnvagn så är det inte terränglöpning.
En annan definition av traillöpning kan vara:
– Det ska gå snabbare att springa banan än att cykla runt banan

År 2009 fick Erik Ahlström, som i flera år arbetat med en rad olika upplevelse- och äventyrstävlingar i fjällvärlden, i uppdrag av skoföretaget Salomon att skapa en serie trail-lopp. Det var inte någon lätt uppgift. Traillöpningen hade då ännu inte slagit igenom i landet och i Svenska Friidrottsförbundets kalender fanns bara något dussin tarränglopp.
Entusiastiske Erik jobbade dock på, och fick till sist ihop Salomon Trail Tour som bidrog till att öka intresse för traillöpning. I fjol ingick 21 lopp i touren som dock lades ner inför den här säsongen:
– Man kan se det som att vårt arbete med att väcka intresse för traillöpning har lyckats. Med allt fler duktiga arrangörer som nu själva förstår hur man ordnar bra traillopp behöver vi inte längre ge stödet med touren, förklarade Erik Ahlström i en intervju här på Marathon.se i början av mars.

Mycket tack vare influenser från utländska traillopp är intresset för trail nu större än någonsin. I den tävlingskalender som Trailrunning Sweden tagit fram finns just nu 155 lopp upptagna och fler tillkommer varje vecka.
– Jag tror inte att det någonsin arrangerats så många terränglopp i Sverige under en säsong, säger Andreas Thornell som är tävlingsansvarig på Svenska Friidrottsförbundet.
– Förr var terrängsäsongen koncentrerad till april månad. Terrängloppen sågs som bra förberedelse för sommarens bantävlingar.
Idag är det säsong för traillöpning nästan året runt. Under 2016 finns det lopp från januari till november, och det finns lopp på en rad distanser. Flera svenska traillopp avgörs på ultradistanser, d.v.s. på en längre sträcka än maratondistansen 42 195 meter. De finns dock gott om lopp också på korta distanser.
Det största trailloppet är Tjur Ruset som avgörs på en krävande bana i Stockholm den 1 och 2 oktober. Det loppet hade i fjol 11 332 deltagare.

– En skillnad i traillöpning och "vanlig" löpning är ofta att det läggs mindre vikt läggs på tider, säger David Andersson, som är tävlingsledare för Bagheera Fjällmaraton Sälen som avgörs i Sälen den 27 augusti i år.
– Löparna uppskattar att det ofta är en skön naturupplevelse att springa ett traillopp.

Det ökande intresset för trail har fått Internationella friidrottsförbundet (IAAF) att agera. I den nya upplagan av IAAF:s tävlingsregler, som kom ut i höstas, finns också regler för traillöpning.
Svenska Friidrottsförbundet avvaktar dock fortfarande.
Det finns idag svenska elitlöpare som specialiserar sig på den tekniskt krävande traillöpningen. Med tanke på det kraftigt ökande intresset borde det vara dags för Svenska Friidrottsförbundet att införa SM i trail, förslagsvis på en distans mellan 20 km och 30 km.

Länkar:

Spring Cross i Stockholm är ett av 155 svenska trail-lopp 2016. Foto: RYNO QUANTZ.