Samlad Samuelattack på rekordet

Senast på terräng-SM var det Russom före Tsegay. Vem blir bästa Samuel på söndag?

Två gånger Samuel med klar potential under det svenska rekordet. Men bara en kan slå det. Så är läget när Tsegay och Russom springer söndagens Valencia Marathon. Bakom dem hoppas flera svenskar på en fullträff.

Allt sedan Samuel Tsegay blev klar att tävla för Sverige den 2 juni har frågan varit när han skulle överta det svenska maratonrekordet. Första försöket var på EM två månader senare – där placering i sig var viktigare än tiden – men där bröt Hällelöparen. Nu i Valencia råder det ingen tvekan om vad Samuel vill.

– Jag vill slå det svenska rekordet. Och mitt PB, säger han bestämt.
PB = Personal Best är 2:06:53 för inte mer än ett och ett halvt år sen. Det var på ett typiskt pandemilopp, utanför Sienas nedlagda flygplats, där jakten på tider var det enda som gällde i publiklöst tillstånd. 

Faktum är att Tsegay har sprungit hela sju maror fortare än det svenska rekordet, två utav dem just i Valencia. Långt bakåt i tiden har han placerat sig så högst om tvåa på VM i halvmaraton, där han även har två femteplatser. Lika högt har nått på Terräng-VM. Sedan han började få tävla på svenska mästerskap har det blivit sju guld varav två i maraton, 2020-21.

Men den som är regerande svensk mästare i maraton och som delat dominansen i svensk långlöpning de senaste åren är hans namne Samuel Russom, även han från Eritrea, men ännu inte svensk medborgare. Hässelbylöparen har 19 SM-medaljer på lika många starter!

– Han är i minst lika bra form som i Berlin (Marathon, där Samuel kraschade in på 2:12). Vi har pratat om betydligt lugnare öppningsfart, berättar hans tränare Nisse Karlsson.
– Han har fart i sig. Frågan är om att hamna rätt och ha lite koll på Tsegay. Jag är nyfiken och det blir spännande. Sen vad det blir i slutändan.
 

Sju tuffa veckor för Linus

Linus Rosdahl är den svensk som hade det största lyftet i Valencia ifjol. Då förbättrade han det personliga rekordet med nästan nio minuter till 2:13:24.. Han har tävlat sparsamt med fullt fokus på maraton, där det senaste loppet var på EM, där han kom på 29:e plats.

– Jag hade en liten dipp efter EM-maran, men sen har jag kunnat hålla motivationen uppe.  Jag gick på lite för tidigt efter EM, tycker Linus som sprang Köpenhamn Halvmarathon i september. Jag hade en seg period, men sen har det rullat på ganska bra ändå. Jag har gjort det som jag har kunnat.

I jämförelse med förra hösten har det blivit mycket mer kompakt träning.

– Jag lättade upp mer då med Terräng-SM och Terräng-NM. Nu har jag kört ganska tufft i sju veckor. Jag blev lite bättre på tröskelpassen ifjol. Det har jag inte sett i höst. Jag vill testa att köra tufft nu. Om det är det bra eller dåligt? Vi får svaret på söndag.

Linus styr sin träning nu samtidigt som arbetet tar sin tid.

– Det är ganska kul at tänka träning och att ha starka åsikter. Och jag har ett stort kontrollbehov, erkänner han med ett skratt.
– Det har blivit mer standardiserade pass, ingen risk att bomma, när jag har så mycket vid sidan om. Jag jobbar visserligen på 80% men tvingades tillbaka till kontoret efter pandemin. Det är en ganska maxad vardag när man ska klämma in 20 mil löpning.

 

Ingen David eller Musse
David Nilsson och Mustafa Mohamed, som har satt svenskt rekord i Valencia respektive Sevilla var anmälda med kommer inte till start efter att sjukdomar hämmat deras förberedelser. Däremot kommer Kristofer Låås och Olle Walleräng att springa.

/Lorenzo Nesi