Samuel x2 har chans på segern

Kan årets svenske maratonmästare utmana de östafrikanska löparna på adidas Stockholm Marathon? Samuel Tsegay och Samuel Russom är inte chanslösa trots att flera av motståndarna sprungit på 2:04-2.06.

Att utse en favorit bland det tiotal östafrikaner som kommer till Stockholm är inte lätt. Den mest välkände är Tsegaye Mekkonen som satte juniorvärldsrekord med 2:04 när han vann sitt debutlopp. Men det var för nio år sen. Det har aldrig gåt lika fort efter det och när han återvände till Dubai denna vinter gick det på 2:13. Andra etiopiska landsmän har mycket mer aktuella resultat, kanske främst av dem Ashenafi Moges, som har förärats med nummer ett. Det har han fått i kraft av tre lopp på 2:06-2:07 under det senaste året. Även Zewdu Hailu har sprungit på 2:06, och därtill klarat erkänt tuffa Kosice Marathon på 2:09 i höstas vilket ger trovärdighet inför vårt lopp som också är utmanande. Derara Hurisa har aldrig förlorat på distansen, men också bara sprungit två lopp, det snabbare på 2:08. Robert Kipkemboi verkar mest lovande av kenyanerna. Han vann Istanbul i höstas och har sex lopp på 2:07-2:10.

Svenska Samuel-Mästerskapen
Stockholm Marathon blir en fortsättning på den SM-duell som Samuel Russom och Samuel Tsegay har haft sen den förstnämnde fick klartecken att få tävla på svenska mästerskapen för tre år sen. Tsegay hade tjuvstartat föregående sommar. Russom har redan hunnit erövra dubbelt så många medaljer: 18 mot 9, men Tsegay har sju guld mot Russoms sex. På maran vann Tsegay 2020 och 2021, men Russom tog över ifjol.

Tsegay har brutit negativ trend
Hässelbylöparen har ännu inte erhållit svenskt medborgarskap vilket inte är nödvändigt för att få tävla på SM. Däremot måste man ha varit folkbokförd i minste ett år. Han har haft svårt att resa utomlands. Men till tre stormaror kunde han komma ifjol. Det första i Köpenhamn slutade fortare (2:09:36) än det svenska rekordet medan både Berlin och Valencia blev långsammare efter alltför optimistiska öppningar. Hälles Tsegay, å sin sida, bröt fyra maror i rad, Stockholm, EM som landslagsdebutant, Valencia och Sevilla. I april tog han sig äntligen i mål och då blev det svenskt rekord, 2:09:47. Men han sprang så fort som 2.06:53 så sent som för två år sen, innan han blev svensk. Och långt bak i tiden, 2014, var han tvåa på VM i halvmaraton efter flera framskjutande placeringar på VM i terräng för födelselandet Eritrea.

Flitige David snabb hare
Det var också länge sen som David Nilsson tog sin första SM-medalj. 2011 var han tvåa i sitt debutlopp på maran - början på en lång karriär som tre år senare förde honom till EM och året därpå till VM, som han nu sprungit tre gånger. För tre och ett halvt år sen övertog han det svenska rekord som Kjell-Erik Ståhl haft i 36 år. Flitigt tävlande Högbylöparen har två solida halvmaror på 62 minuter i år. I april harade han kompisar i hög fart och sprang hela vägen in i maratonmålet i Rotterdam. Veckan därpå i Hamburg drog David halva loppet i OS-kvalificerande 2:08-fart åt Europamästaren Richard Ringer. Ifjol var han farthållare här i Stockholm

Archie utmanar
Nio år yngre Archie Casteel debuterade också med medalj, brons på specialloppet som hölls pandemihösten 2020. Ifjol upprepade han den bedriften och kvalade in till EM. Men det stora lyftet kom i februari, då han kom in på 2:10 i Sevilla, en förbättring med nästan fem minuter som gör honom återigen högaktuell som SM-medaljaspirant. Anmälda är även en annan EM-löpare i Ebba Tulu Chala, som sprungit på 2:11 som bäst, två gånger i Sevilla och fjolårets silverman Olle Walleräng, som bara har två maratonstarter men desto fler lopp i en karriär vars internationella del inleddes med ett brons på Junior-EM för 20 år sen. På 1500 meter.

/Lorenzo Nesi