Starkaste startfältet på tjejernas tremil

15 kilometer blev 10. Lidingöloppet har valt att förkorta den kvinnliga tävlingsklassen. Men ändå är tjejernas startfält på tremilen starkare än någonsin förr.

- 15 kilometer höll på att bli den minsta klassen. Vi valde mellan 10 och 30 kilometer som ny tävlingsklass för kvinnorna och fördelarna för tio kilometer övervägde, berättar Lidingöloppets tävlingsledare, Erik Toll.
- Vi pratade med merparten av tävlingslöparna och de uppskattade tio kilometer mer, fyller han i.
- Jag kanske inte pratade med dig, säger han på presskonferensen och vänder sig till Heléne Willix, som sitter alldeles bredvid.
Hon är hittills den enda kvinnan som underskridit tvåtimmarsgränsen. Mycket pekar på att hon kommer att upprepa det i morgon fastän hon nu säger sig ha slutat satsa på löpningen och nöjer sig med fyra pass i veckan.
- Den enda som tyckte att det var synd var Lena Gavelin, fortsätter Toll.
Gavelin har i år utvecklats till Sveriges bästa kvinnliga långdistanslöpare och är inte bara favorit till segern på tremilen. Hon lär också fila ner Willix banrekord som är på 1.56.55. Heléne tvekar inte över vad hon tycker om Lidingöloppets beslut att satsa på milen.
- Jag tycker att Lidingöloppet ska vara långt. Det är den sista kraftansamlingen på året. Miltävlingar kan man springa när som helst. Det kan jag göra i Lill Jansskogen, säger Heléne.
Tremilens segerpris är på 3.000 kronor och en resa, en bråkdel av milklassens segerpremier. Dessa kombineras dessutom med den nordiska tererängserien Nordic Cross, som betalar ut 30.000 kronor till den slutgiltiga seriesegraren.
Två tunga återbud drabbade tremilen i sista stund. Vare sig Malin Ewerlör-Krepp eller Annika Nyberger ställer upp på grund av långvariga förkylningar.