Succé för fjällmaraton

Fjällmaraton har funnits i olika former under många år. Ibland springer man i lag och bär med sig stor packning, men årets succé heter Vértex fjällmaraton som i lördags avgjordes för andra gången. Förra årets bana gick längs med Jämtlandstriangeln och i år arrangerades loppet i Vålådalen i Jämtlandsfjällen.

- Vi vill att de tävlande ska få en ny upplevelse varje år och därför ville vi också ha en ny bana, berättade Patrik Nordin, som anordnade tävlingen.

De 91 tävlande startade i Vålådalen i två omgångar; halv åtta för motionärer som ville ha mer tid på sig och tre timmar senare för tävlingsklassen. De första åtta kilometrarna följde Vålån fram till Vallbo där några få hundra meter grusväg bjöd på banans enda respit från steniga stigar.

Redan här hade ledarklungan splittrats. Martin Lundholm från Bispbergs SK låg i ensam ledarposition framför Fredrik Sätter från FSK Norder.
Från Vallbo sprangs banans längsta stigning via Grönvallen och Issjödalen upp till Gröndalen. Högplatån vid foten av Stor-Gröngumpen bjöd på lättsprungen terräng med utsikt över Pyramiderna.

Väl framme vid Lunndörrsstugorna började banans mest tekniska och krävande del; den mycket steniga sommarleden tillbaka till Vålådalen och vidare till målgången i Nulltjärn.
Här kom även att loppet att avgöras.

En bit efter Lunndörrsstugorna kroknade Martin Lundholm rejält. Bakifrån kom Fredrik Sätter och kunde lätt springa om.

- Jag låg tvåa i 27 kilometer, men jag hade hela tiden koll på Martin. Jag försökte hålla mig lugn och följa det tidsschema jag lagt upp för banan, berättar Fredrik som hade planerat att springa banan på 3.30.
Men det gick snabbare än så.

Hans strategi var att ligga före tidsschemat första halvan för att ha lite till godo på slutet. Den filosofin gav Fredrik 10 minuter till godo inför de sista 20 kilometrarna. Men då han aldrig verkade tröttna så kom han i mål på den imponerande segertiden 3.19.26.

Det var dock inte första gången Fredrik sprang banan.
- Jag har sprungit banan som träning 3-4 gånger tidigare, så jag känner den rätt väl. Detta är Jämtlands finaste tretimmarstur. Den är torr och fin fast lite stenig, men det är till min fördel.

- Förut, då jag var aktiv skidåkare, tränade vi bara på obanade stigar. Det är ju en speciell teknik att kunna få in flytet, att inte stanna upp på stenarna eller hoppa mellan dem. Gör man så blir det för kraftödande, instruerar Fredrik.

Tävlingens kanske aktivaste maratonlöperska var järnladyn Kerstin Sjöberg från Vattudalens LDK. Två veckor tidigare sprang hon Östersunds Maraton och i lördags var det dags för hennes första bergsmaraton men den fyrtioandra maran totalt.

Hur kom det sig att du ställde upp även här?
- Det gick till så att jag läste i tidningen att det var två damer som sprungit Vértex Fjällmaraton på 10 timmar förra året. Då tänkte jag att vi kan ju gå runt. Jag kan förvisso springa men min man Sven är inte så tränad, berättar Kerstin.

Paret tog det lugnt runt banan, men klarade väl av tidsmålet 10 timmar. 8.14,11 blev tiden.
- Det gick jättebra, loppet var en otrolig naturupplevelse. Vi fick verkligen se fjällvärlden, även om vi kanske höll på lite väl länge, sa Kerstin, som nu ska hem och ladda om inför Strömsund Maraton på hemmaplan om två veckor.

Med årets deltagarantal är Vértex fjällmaraton Sveriges deltagarmässigt största ultralopp tillsammans med Trollhättans 24 timmars.
- Banan var mätt med GPS och vi har försökt att få sanktion från Svenska friidrottsförbundet, säger Patrik Nordin.
Svenska friidrottsförbundets tävlingsregler säger dock att ett maraton för att heta maraton måste vara kontrollmätt 42195 meter och att underlaget ska vara asfalt. Men precis som Fjällräven Extreme Marathon gjorde när man samlade närmare tusen löpare för några år så väljer arrangörerna av Vértex att gå nya vägar.
- Vi är entusiaster som ordnar det här och har inget annat intresse än att se till så att det blir en så bra tävling som möjligt, säger Patrik Nordin. Vi kommer nu istället att söka samarbete med Korpen.

Datumet är satt för 2006 års års fjällmaraton. Boka in den 11:e augusti i löparkalendern. Platsen blir återigen Vålådalen och bansträckningen kommer att ta form under de närmaste veckornas provlöpningar.
- Vi får se om det blir samma bana igen eller om det bjuds på en ny spännande bansträckning. Vi jobbar på det senare alternativet, förklarar säger Patrik Nordin.

Fotnot: Många undrar och tror att namnet Vértex fjällmaraton kommer från någon stor sponsor, men så är det inte alls. Vértex är helt enkelt latin för topp.