Svenska RaceTimer utmanar
världsledande Championchip

För fem år sedan tröttnade en f.d. landslagslöpare på 800 m på de ständiga problemen med tidtagningen vid Grabbhalvan. Han bad en annan medeldistanslöpare att lösa problemen.
Idag har deras företag RaceTimer verksamhet i åtta länder.

Khaled Azerkan är den f.d. landslagsmannen som idag jobbar hårt med försäljning av RaceTimers tidtagningsystem.
Joakim Lagergren, som studerade vid Tekniska Högskolan i Linköping, var en lovande 800-meterslöpare när han blev ombedd av sin tränare Khaled Azerkan att ta fram ett nytt tidtagningsprogram.
Idag är "Jocke" civilingenjör i elektronikdesign och teknisk ansvarig för RaceTimer. Arbetet med det nya tidtagningssystemet har tagit så mycket tid att han inte hunnit med att träna som tidigare.

Lilla RaceTimer från Norrköping utmanar idag världsledande Championchip på det holländska företagets hemmaplan. Men det har varit tufft jobb att få fram ett tidtagningssystem som lever upp till löparnas och tävlingsarrangörernas krav:
– Vi märkte att vi hade något på gång när vi använde RaceTimer-systemet för första gången vid Grabbhalvan i Norrköping våren 2005, berättar Khaled Azerkan.
– Samtidigt begrep vi inte riktigt vad vi gett oss in på. Det var mer komplicerat än vad vi trott att ta tid på flera tusen löpare.
– Vi hade problem med chipen i början. Kvaliteten var ojämn. Nu är chipen mycket bättre. Dessutom har vi utvecklat våra läsare, så nu klarar vi tidtagning både vid start och mål även på stora tävlingar.
– Idag garanterar vi att vi tar korrekt tid på minst 99,5 procent av löparna vid start och mål.

Holländska Championchip, som är det ledande företaget i världen när det gäller tidtagning av stora internationella löpartävlingar, grundades 1993. Championship tar tiden med hjälp av ett datachip som löparna har fäst på ena skon.
RaceTimer använder en annan teknik. Här sker tidtagningen med hjälp av ett litet chip som är fäst på nummerlappen.
Företaget erbjuder dessutom en extra service; videofilming av målgången. Efter loppet kan en löpare gå in på RaceTimers hemsida och se en kort video med sin egen målgång.
– Det började med att vi videofilmade målgången för att ha en back up om vi skulle få problem med tidtagningen. Vi kom på att vi kunde lägga ut målgången för varje löpare på Internet. Löparna tyckte att det var jättekul.

För tävlingsarrangören innebär RaceTimer systemet två fördelar jämfört med Championchip: 1) Arrangören slipper den tidskrävande hanteringen av chipen före och efter loppet eftersom RaceTimer använder engångschips.
2) Arrangören kan skicka ut nummerlapp med chip via posten till löparna före en tävling. Med Championchip är detta besvärligt eftersom det dels krävs speciella kuvert och dessutom blir besvärligt att få tillbaka chipen för dem som ej kommer till start. Championchip tar ut en straffavgift för varje chip som ej lämnas tillbaka.

I år sköter RaceTimer tidtagningen vid ett 50-tal löpartävlingar i Sverige och cirka 30 lopp i Holland som är företagets näst största marknad. RaceTimer finns dessutom i Belgien, Finland, Frankrike, Schweiz, Portugal, Tjeckien och i Marocko.
De största svenska tävlingarna som använder RaceTimers tidtagningssystem är Bellmanstafetten i Stockholm (8 000 löpare) och Blodomloppt i Linköping (7 000 löpare).
– Hittills har vi mest jobbat som timers. Vi har lagt ned mycket tid på att åka runt både i Sverige och utomlands för att ta tid vid olika tävlingar. Nu har vi stället börjat att sälja RaceTimer-systemet till olika företag eller arrangörer som själv sköter tidtagningen, berättar Khaled Azerkan.
– Vi sköter utbildningen av dessa nya timers.

Det hindrar dock inte att RaceTimer fortfarande jobbar med tidtagningen under olika lopp. För några veckor sedan var hela företag – fyra anställda i Sverige och en i Holland – i Marocko för att sköta tidtagningen vid Marrakech Marathon.
Trots stora problem dagarna före loppet med bl.a. datakommunikation via Marockos största teleföretag fungerade allt bra under tävlingsdagen. Tack vare RaceTimers tidtagning och videofilmning av löparna var femte kilometer kunde ett antal fuskare avslöjas, däribland några som placerade sig bland de tio främsta och som därmed skulle fått prispengar i tävlingen.

RaceTimer är idag ett tämligen litet företag på en stor internationell marknad för tidtagning vid tävlingar i löpning, cykel, triathlon och skidåkning.
RaceTimer satsar på att ta en betydligt större andel av denna marknad i framtiden. Företaget har vuxit snabbt de senaste åren:
– Det första året jobbade alla gratis. Vi omsatte 250 000 kr 2005 och hade inte råd att betala några löner. Alla pengar vi fick in gick till att utvecka våra läsare och till att bygga nya system.
– 2006 omsatte vi 900 000 kr och fick råd att betala ”Jocke” en blygsam lön. Det gick dock tungt, och vi hade nästan beslutat oss för att lägga ned verksamheten när vi fick in en holländsk investerare som satsade på oss.
– Detta gav oss möjlighet att expandera utanför Sverige.
I fjol omsatte RaceTimer 2,6 miljoner kr.