Svenskar springer i 24 timmar om VM-titel

Det svenska laget med Johan Steene, Elov Olsson, Reima Hartikainen (ledare), Torill Fonn, Andreas Falk, Maria Jansson, Peter fredricsson (ledare) och Annika Nilrud.

Ultralöpningen är på väg in i friidrottens finrum. Sedan några år har man skickat ett landslag till VM och EM på 100 kilometer. I helgen åker ett svenskt landslag till VM i 24-timmarslöpning. Tre män och tre kvinnor som ska springa så långt som möjligt på en 2 km varvbana.
Marathon.se fick en intervju med 25-årige Elov Olssson som har en topplacering i sikte. Den första frågan är varför man utsätter man sig för att springa så långt? För visst blir man nyfiken på vad 24-timmarslöpning handlar om!

Jag har satt ett utgångstempo på runt 4.45-4.55 minuter per kilometer. Men det viktigaste är att jag hittar en rytm och fart där jag verkligen är avslappnad i steget. Det ska inte kännas jobbigt över huvud taget.
Elov Olsson


Varför utsätter man sig för att springa så långt man kan på 24 timmar?

– Bra fråga…för min del ser jag det som en rolig utmaning och det eskalerade förra året i att testa kroppens gränser på längre och längre distanser. Jag sprang ett 100 miles lopp (ca 160 km) för ungefär ett år sedan och när det funkade så bra triggades jag av att testa springa ännu längre. Så då testade jag just 24 timmars löpning som avslutning på säsongen, och det gick bra även om det var tufft. Så utmaningen är mitt svar.

Vad tror du man ska ha för personlighet för att fixa 24 timmars löpning?

– Jag tror man ska vara ganska lugn av sig och inte stressa upp sig på vad som händer runt i kring sig.

Du har alltså testat 24 timmars en gång tidigare, hur tänker man under loppet för att fixa hålla igång?

– Ja det kommer ju dippar under loppet, så för mig var en nyckel till att fixa det att ha stöd vid sidan om banan som kan peppa när dipparna kommer. Annars tänkte jag inte alls så mycket, utan snarare att inte tänka alls. Bara fokusera på att hitta en skön känsla och jobba på.

Du sa att det var tufft bitvis i din debut på sträckan, men ändå skönt. Hur länge var det skönt?

– Jag hade bra kropp, ben och muskulärt. Bara ett lite drag i en hälsena mot slutet, men det tuffa för mig var magen. Så energi intaget var det svåraste för mig. Så det var hyfsat skönt fram tills magen pajade.

Har du gjort något speciellt träningsmässigt nu inför ditt VM loppet gällande energi intaget?

– Jag har testat ny energidryck som jag hoppas ska funka bättre, sen har jag varit mer noga med vad jag äter på slutet nu inför loppet. Inte blanda så mycket, utan verkligen äta mat som är lugn för magen.

Hur ser din energiplan ut för VM loppet?

– Jag kommer mestadels satsa på energidryck och eventuellt väldigt utspädda gels. Sist fick jag kväljningar av gelen för att jag tror jag tog dessa lite för kompakt. - Sen ska jag komplettera med att äta något och där funderar jag på att ta ris. Det ger energi och jag hoppas att det ska funka med magen. I övrigt lite godis och kanske någon Snickers. Men alltså inga riktiga måltider, för det tror jag blir svårt om jag ska kunna hålla bra fart under loppet.

Hur tänker du runt löpfarten, nu när du ska hålla på så länge?

– Jag har satt ett utgångstempo på runt 4.45-4.55 minuter per kilometer. Men det viktigaste är att jag hittar en rytm och fart där jag verkligen är avslappnad i steget. Det ska inte kännas jobbigt över huvud taget.

I ditt debutlopp på 24 timmars distans, vad hade du för tempo där?

– Jag hann 253 km, det ger ett snitt tempo på 5.42 minuter per kilometer, men i det hade jag en period på en och en halv timme där jag tvingades gå på grund av magen. Under den perioden hade jag nog 30 toabesök, så kan jag slippa en sådan period nu på VM kommer det bli klart längre.

Vad är din målsättning i VM-loppet?

– Jag vill komma högt upp, och givetvis försöka vinna. Men jag vet att det är mycket som ska stämma. I distans har jag en målbild på att hinna 280 km. (reds anm. Rune Larssons svenska rekord är ca 262 km på 24 timmar)

Hur ser din bakgrund som löpare ut?

– Jag började springa 2011, men då hade jag ingen tanke på vad det skulle bli. Det var bara för att komma igång med träning efter en knäskada som jag fått när jag körde freestyle skidåkning. Sen har det eskalerat varje år att det blivit längre och längre.

Är det just att springa längre och längre som tilltalat dig snarare än att springa snabbare och snabbare på mer traditionella löpdistanser?

– Nja, jag tycker det är roligt med alla lopp egentligen, men det har gått lite bättre på längre lopp och det har nog gjort att jag glidigt över mer och mer till ”ultra”. Men jag gillar som sagt andra lopp och kan verkligen uppskatta ett 10 km lopp där man pressar farten max. Det är olika utmaningar.

Marathon.se önskar Elov och hela svenska truppen lycka till!

TRUPPEN:
MÄN:
Elov Olsson 89 Ockelbo SK, Johan Steene 73 Löparklubben.se, Andreas Falk 77 Runners Store LK

KVINNOR:
Maria Jansson 85 Team Ultrasweden LK, Torill Fonn 67 Team Ultrasweden LK, Annika Nilrud 75 Hälle IF