Szalkai: Våga ta steget upp till maran

Belöningen är stor för den som klarar maratonloppet. Alla är vinnare!

Ska jag ta utmaningen att springa ett maraton, har jag verkligen det som krävs? Det gäller ju att klara 42195 meter, drygt fyra mil!
– Våga ta steget, bestäm dig redan nu, men sätt inte ambitionen högre än att klara av loppet första gången, säger tränare Anders Szalkai som har hjälpt tusentals löpare att klara ASICS Stockholm Marathon.

Första gången man ska springa ett maratonlopp gäller det att gå in med inställningen att det gäller att klara distansen

– Första gången man ska springa ett maratonlopp gäller det att gå in med inställningen att det gäller att klara distansen, säger Anders Szalkai som sedan 2002 gjort träningsprogram för att klara ett maratonlopp.

För den som tidigare har sprungit en mil eller kanske ett halvmaraton som längst gäller det att komma igång med träningen och skaffa sig en långsiktig plan.
– För mig som tränare känns det som att ett halvår, 26 veckors träning, ger den grund som gör att man kan klara ett maratonlopp på ett bra sätt.

Anders Szalkais träningsprogram för ASICS Stockholm Marathon startar första veckan i december och ger just 26 veckors träning för loppet lördagen 31 maj 2014.
– Jag har utvecklat programmen år från år utifrån den feedback som jag får från löparna. När jag började 2002 så utgick jag från egen erfarenhet och min utbildning, säger Szalkai som är utbildad på GIH.
Nytt för i år är:
Utökning till åtta nivåer.
Nytt typ av träningspass - längre pass i maratonfart.

De olika nivåerna är baserade på förväntad tid i mål. Från 3.00 till att klara loppet (maxtiden är sex timmar.)
Det finns en lathund till hjälp för att bestämma sig för nivå.
– Som alltid när man sätter ett mål så ska det vara rimligt och nåbart, jag tror att man ganska snabbt inser om man hamnat fel - och då gäller det att så snabbt som möjligt byta för att komma till rätt nivå.

Mer än 75 procent av de 1100 som svarat på den enkät som skickades ut till dem som tränat efter träningsprogrammen klarade eller var nära att klara sin målsättning tidsmässigt.
– De som missat sina mål vet ofta vad det beror på, det kan vara sjukdom eller annat som gjort att de inte kunnat följa programmen.
Men märkvärdigt många har följt träningsprogrammen hela vägen. 35 procent följde 2013 års program hela vägen, 32 procent följde delar och 30 procent hade programmen som inspiration.
– Jag vill så klart att man ska följa programmen, det finns ju tankar med varenda pass och en långsiktig planering, säger Anders Szalkai.
– Samtidigt är jag glad att det även funkar att ta bitar och att många hämtar inspiration för sin löpträning
Ytterligare en nyhet är att även maratonprogrammen nu finns på Marathon.se:s nya träningssida - trana.marathon.se