Tid i Stockholm inget värt för EM-start

Det kan bli svenska maratonlandslag i EM i Göteborg 2006. I veckan presenteras uttagningsgränserna. Rimliga tider – men en märklig kvalperiod. Först nu får elitlöparna veta att kvalperioden började redan i januari i år. Däremot kommer inte resultaten i 2006 års Stockholm Marathon att räknas.
– Kvaltiden borde gälla fram till Stockholm Marathon, säger Anders Szalkai. Som maratonlöpare har man inte så många chanser.

Svenska Friidrottsförbundet har fastställt de svenska kvalgränserna till EM-maran i Göteborg nästa sommar och det är under 2.18 för män och under 2.38 för kvinnor som gäller. För lagtävlingen Europacupen är det en snittid på 2.20 respektive 2.41 på fyra löpare som är kriteriet. Stockholm Marathon är dock inget observationslopp.
Tidigare har det pratats om 2.17 men gränsen har korrigerats med en minut. Anledningen är att elitnivån bland europeiska maratonlöpare försämrats.
Kvalperioden är satt till 1 januari 2005–1 maj 2006. Mer än halva perioden är alltså redan avverkad när förbundskaptenen presenterar uttagningskriterierna.
Det innebär också att bland annat att Stockholm Marathon, som avgörs den 3 juni – två och en halv månad före EM-marorna – inte är ett observationslopp. För maratonlöpare som ofta planerar sina starter år i förväg är det sena beskedet irriterande och beskedet att Stockholm Marathon inte ska räknas är impopulärt.
– Jag tycker att kvaltiden borde gälla fram till Stockholm Marathon. Sverige är ett litet land och Stockholm Marathon skulle ge de som av någon anledning inte kunde springa en vårmara ytterligare en chans även om det ligger ganska nära EM-maran. Som maratonlöpare så har man inte så många chanser, säger Stockholm Marathon-vinnaren Anders Szalkai som deltagit i OS, VM och EM och har ambitionen att själv försöka kvala in.

Rånäslöparen Anna Rahm, 23, har som första och hittills enda svensk nominerats till EM-maran i Göteborg i augusti 2006. Detta tack vare de 2.36.45 hon noterade i Turin i april. Anna debuterade på sträckan med 2.37 i Berlin 2004 och genomförde sitt tredje maratonlopp i september på 2.39, även det i Berlin.
Ännu har ingen manlig svensk löpare klarat gränsen. Närmast är Hässelbys Said Regragui som hade 2.18.38 i Stockholm Marathon i juni.

Europacupen ingår i EM-maran
I samband med EM-maran genomförs också lagtävlingen Europacupen där varje land får starta med upp till fem löpare varav de tre främsta räknas i cupen. För att Sverige ska starta med lag krävs en snitt-tid på 2.20 respektive 2.41 räknat på fyra löpare. För en eventuell femte löpare krävs att han/hon bedöms vara jämngod med fjärde löpare och ligga i närheten av laggränsen.
Det kan också bli aktuellt med lag bestående av tre startande ifall den individuella kvaltiden klaras av två löpare.
– Om två löpare har underskridit 2.18 och tredje bäste svensk gjort exempelvis 2.23 så kan denne komma att nomineras om en uppåtgående formkurva kan påvisas, säger förbundskapten Thomas Engdahl.
– Målsättning är att få med både ett manligt och ett kvinnligt lag.
Observationstävling blir London Marathon den 2 april. En tid där väger tyngre än en likvärdig tid i något annat lopp. Slutnominering, både individuellt och eventuella lag, sker 1 maj.

De snabbaste svenskarna i år

Män
2.18.38 Said Regragui, Hässelby SK, Stockholm 4/6
2.19.16 Kent Claesson, Spårvägens FK, Stockholm 4/6
2.21.27 Anders Szalkai, Spårvägens FK, London 17/4
2.23.26 Måns Höiom, FK Studenterna, Salsomaggiore 27/2
2.23.31 Runar Höiom, Alingsås IF, Stockholm 4/6

Kvinnor
2.36.45 Anna Rahm, Rånäs 4H, Turin 17/4
2.44.43 Malin Ewerlöf-Krepp, Spårvägens FK, Stockholm 4/6
2.45.32 Lisa Wiklund, Spårvägens FK, Berlin 25/9
2.47.07 Pernilla Karlsson, Spårvägens FK, Berlin 25/9
2.48.59 Mia Larsson, IF Kville, Stockholm 4/6