Fullt spring på Vasateatern

Det krävs kondition för att klara av ett liv på scenen. Det vet Pernilla August, Suzanne Reuter och de andra i den sexhövdade ensemblen som ska spela pjäsen ”Blommor av stål” på Vasateatern i höst. Och vad kan vara en bättre uppladdning inför en krävande höst än att delta i Tjejmilen?!

Pernilla August, Suzanne Reuter, Gunilla Nyroos, Cecilia Nilsson, Melinda Kinnaman och Linda Ulvaeus har varit spridda över Sverige under sommaren, men lagom till Tjejmilen är det dags att återsamlas i Stockholm. Då sätter repetitionsarbetet igång på allvar inför premiären den 16 oktober av pjäsen ”Blommor av stål” på Vasateatern. Men först får vi se dem allihop längs Tjejmilen-banan.
Idén till att hela ensemblen skulle delta i Tjejmilen kom från Cecilia som tyckte att de behövde ha en gemensam morot för att vara i bra form inför höstens repetitions- och föreställningsarbete. Ingen av damerna har sedan tidigare någon nära relation till löpning. Suzanne är mest känd för sitt intresse för sportfiske. Melinda kommer några av oss ihåg från Dramatens och Cirkus Cirkörs akrobatiska uppsättning på Elverket av ”Romeo och Julia”. Kanske var det där Melindas intresse för klättring uppstod – julafton 2003 klättrade hon en 100 meter hög vägg i Thailand.

Brokig idrottslig bakgrund

Ensemblen har en brokig idrottslig bakgrund och bland de idrottsprestationer de är mest stolta över nämner Pernilla att hon hoppat från 12:an och Gunilla att hon 1981 gick fem mil av fredsmarschen till Paris. Även träningen inför Tjejmilen skiljer sig åt mellan skådespelarna; senioren i gruppen, Gunilla Nyroos, 62 år, laddar med promenader på landet, medan junioren i sammanhanget, Linda Ulvaeus, 35 år, gillar att sporta tillsammans med andra och därför satsar mer på fotboll med några tjejkompisar än långa, ensamma löprundor.
Man kan konstatera att skådespelarnas bredd avseende idrottslig bakgrund, ålder och ambitionsnivå speglar bredden bland alla Tjejmilens deltagare.

Dolly Parton inspirerar

I början av juni träffades fyra av de sex i ensemblen för att gå på konsert med Dolly Parton som var en av huvudrollsinnehavarna i filmen ”Blommor av stål” (Steel Magnolias) från 1989. De fick också träffa Dolly Parton före konserten. Cecilia, som har Dollys roll i Vasateaterns uppsättning, kunde hämta inspiration från den person som präglat rollen som hårfrisörskan Truvy Jones mest av alla – även om hundratals skådespelare runt jorden har haft rollen sedan pjäsen för första gången sattes upp på off Broadway 1987. ”Blommor av stål” har översatts till nio språk och den svenska översättningen har gjorts av Klas Östergren.
Berättelsen är baserad på författare Robert Harlings systers liv och hennes alltför tidiga död. Harling skrev berättelsen för att systersonen skulle få en möjlighet att lära känna sin mamma. Handlingen bygger på de kvinnor som fanns omkring Robert och hans syster under uppväxten och den styrka och sammanhållning de fann i varandra. Med en stor portion humor tacklar de livets med- och motgångar.
Berättelsen manifesterar kvinnlig styrka och gemenskap och det är ju precis det som Tjejmilen handlar om. Till loppet den 31 augusti hälsar vi ytterligare sex starka och inspirerande kvinnor välkomna!

Här är ensembelns startnummer:

26693) Pernilla August
26694) Suzanne Reuter
26695) Gunilla Nyroos,
26696) Melinda Kinnaman
26697) Cecilia Nilsson
26698) Linda Ulvaeus

Åsa Elm

Mer om Tjejmilen 2008