Milen som satte igång tjejlöpningen

Tjejmilen, som hade premiär den 19 augusti 1984, införde en helt ny form av idrottsarrangemang. Före Tjejmilen var det männen som dominerade i svenska löpartävlingar. Herrklassen var alltid störst och viktigast. Tjejmilen satte kvinnorna i centrum och loppet blev direkt en succé.

Kl 12.00 den 19 augusti 1984 sköts startskotten för den första upplagan av Tjejmilen. Förebilden var ”Kvindelöbet” i Köpenham som troligen var Europas största tjejlopp före Tjejmilens premiär.
Själva namnet tillkom efter många och långa diskussioner bland ledare i arrangörsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK. Tjejmilen fyllde med råge det viktigaste kravet – att det direkt skulle tala om det bara var för kvinnor.
Skulle loppet genomföras på våren, sommaren eller sensommaren? Beslutet blev den sista helgen i augusti så att deltagarna skulle få våren och sommaren på sig för att komma i form.

Förväntansfull stämning

Det var en förväntansfull stämning och ett skönt sensommarväder när drygt 2 000 kvinnor från hela landet väntade på att den första upplagan av Tjejmilen skulle starta. Alla var medvetna om att loppet innebar något helt nytt för svensk idrott.

Evy Palm, som var den mest meriterade löparen i startfältet, kände sig osäker:
– Hur ska jag hitta runt banan, undrade Evy när hon insåg att hon troligen skulle ligga i täten.
I de landsvägslopp som Evy sprungit tidigare hade hon alltid haft manliga löpare före sig och därför aldrig behövt fundera över hur man skulle hitta runt banan.
Nu fick Evy ett lugnande besked: En högtalarbil kör före täten och visar de främsta rätt väg.
Evy Palm vann premiärloppet, och fortsatte med ytterligare fyra segrar i Tjejmilen. Hon är därmed loppets mest framgångsrika deltagare någonsin.
Deltagarna gillade det nya loppet. Premiären fick stor uppmärksamhet i massmedia. Tjejmilen hade definitivt kommit för att stanna!

Mer om Tjejmilen 2008