Trendkännare: Löparna har fått revansch

Allt fler testar löpning som motionsform. Medelåldern sjunker i loppen. Folk springer gärna fullt synliga mitt i stan. Någonting har hänt svensk löpning.
Vi tror att vi vet vad det är: Löpning är inne!
Trendkännaren Kristofer Ahlström håller med och har förklaringar!

Nöjeschefen på herrmodetidningen Café, Kristofer Ahlström, är fascinerad över den förändrade bilden av idrott och löpning.
- De många spännande prylarna har gjort att löpning har blivit intressant för en ny målgrupp. Killar som gillar saker kan få sitt lystmäte genom GPSer, pulsmätare, nya smarta material och spännande tillbehör , säger Kristofer Ahlström.
- Kolla bara på bilderna från vår gamla blogg "Jonas joggar" inför Las Vegas Marathon. Det är fullt av prylar och tillbehör.

Det finns väl ingenting så trendkänsligt som redaktörer på modetidningar. Vill man veta åt vilket håll vinden blåser just nu så är ett sätt att be en redaktör att sätta upp fingret i luften och känna efter.
Löparna har helt klart medvind. Kristofer Ahlström som själv springer och som i lördags sprang Stockholm Halvmarathon pratar gärna löpning.
Intressant är att han inte bara pratar om Nike Plus, tröjor i funktionsmaterial och energikickande gel:

- Jag tror att folk gillar löpnng för att det är så enkelt och grundläggande. Folk vill hålla sig i form och då är det enkelt och effektivt att springa.
- Det går snabbt att dra på sig grejerna och springa en runda runt Riddarfjärden. Om man gymmar tar det tid att ta sig dit och även fast träningspasset är längre så har man kanske ändå inte fått samma effekt.

Kristofer är en av fyra journalister som bloggade på Cafés hemsida inför Las Vegas Marathon. Alla klarade loppet och Café har nu satsat på en ny löparblogg. När tidningens andra bloggare rapporterar om mode, prylar och brudar handlar bloggen "Tramps like us" om förberedelserna inför ökenloppet Marathon des Sables. Etapploppet i Sahara kommer att bli en rejäl utmaning.
- Ett enkelt svar varför killarna gör det är att de vill ha en ny utmaning efter maraton.

Men Kristofer Ahlström menar att löpningens utmaningar även har andra mer intellektuella dimensioner och citerar kompisen Klas Eriksson som är med i ökenprojektet:
- De mil man springer ska besegras, liksom. De blir en metafor för allt som gått snett i livet.

Kristofer Ahlström spinner vidare. Vi citerar från hans artikel "Tönten har blivit atlet" som publicerades på DNs kultursida i våras:
- Redan de gamla romarna pratade om "mens sana in corpore sano" - "en sund själ i en sund kropp" - idealet att kombinera mental och fysisk kapacitet. Och just möjligheten att kunna förena ett bildningsintresse med fysisk träning har varit den stora språngbrädan för att sätta fart på nördflocken. När tekniken gjorde inträde i joggingspåret, framför allt med Apples Nike Plus-samarbete, kunde joggaren såväl springa och lyssna på LCD Soundsystems joggskiva "45:33", som han kunde föra in snygga data och skapa kurvor över utvecklingen.

De långlöpare som under åratal har kallats för kufar är nu accepterade och möts ofta med beundran.
Trendspanare Ahlström har många exempel på att nördar numera är accepterade inom idrotten.
– Titta bara på vår största manliga friidrottsstjärna, Stefan Holm. Jämfört med Patrik Sjöberg - som kedjerökte och bad svenska folket "hålla käften" - så är Holm själva arketypen för en nörd med brinnande kalenderbitarentusiasm.
- Prototyp-tönten har gått och blivit atlet. Det är nördarnas hämnd, på riktigt, en revanschlusta född genom social motvind.
Löparnas revansch!