Vändningen för Dagbladstafetten

Det var inte lika många deltagande lag som för tio eller tjugo år sedan, med tävlingsledaren Tommie Nordh hade all anledning att vara nöjd efter den 89:e upplagan av Dagbladsstafetten.

Sedan den anrika Dagblads-klubben Fredrikshof tog över ansvaret för landets äldsta stafettlöpning för tre år sedan har antalet lag ökat stadigt. Nu var 108 lag anmälda.
- Till nästa år funderar vi på att göra om ungdomsklasserna. Många klubbar skulle ha lättare att få ihop lag om det var sex sträckor istället för åtta.
I herrklassen, som är den enda klass som funnits med ända sedan premiären 1913, blev det nu jämt och spännande trots att bara tio lag deltog. Det var spurtstrider både om segern och om tredje plats.
Lasse Johnsson, som är lagledare för herrklassens segrarlag Malmö AI, hade all anledning att vara belåten denna vårlördag.
- Det var första gången på nära tio år som vi ställde upp i Dagbladstafetten, berättade Lasse.
- Jag tycker att den nya banan vid Stadion är mycket bra. Det är lätt för åskådarna att följa tävlingen.
Lasse skulle liksom alla ledare och aktiva som var engagerade i årets stafett gärna se fler lag nästa år. Han har ett konkret förslag:
- Öppna Dagbladsstafetten för distriktslag! På det sättet kan löpare som tävlar för mindre klubbar få chansen att uppleva denna härliga tävling.
- Svensk friidrott behöver tävlingar som Dagbladsstafetten. För många är detta en av tävlingsårets höjdpunkter. De tränar hela vintern för att kunna vara med i Dagbladet och i Holmenkollen.
- Dessa killar kanske inte vinner några SM-medaljer i sommar, men de är mycket viktiga för klubben där de är med och stöttar och inspirerar klubbens bästa löpare.