Världens minsta halvmara

Först kom Leif Fagerlund, Roma IF. Tre minuter senare sprang Lars Hagberg, P18 IK, i mål. Sedan kom det ingen mer i Sveriges - ja, antagligen världens minsta halvmaratonlopp - Fröjelrundan på Gotland med två fullföljande löpare, en åskådare och fyra funktionärer.

Med kontrollmätt bana och sanktion av Svenska Friidrottsförbundet har Fröjelrundan samma status som både GöteborgsVarvet och Kungsholmen runt.
Men när arrangörerna i de stora städerna räknar deltagarna i hundratal och tusental har arrangörerna i IK Tjelvar ett betydligt enklare jobb.
Utanför sporthallen i Klintehamn denna soliga majlördag satt Björn-Erik Franzén och tog emot anmälningar på ett rutat kollegieblock. Någon deltagare valde att springa sex kilometer, och på 9 kilometersbanan var det nära 20 deltagare.
I huvudklassen, halvmaran på 21,1 kilometer, var det glest. Tre deltagare, varav en gav upp efter tio kilometer. Men solen sken.
Lilla Gotland med 58000 invånare brukar kunna samla ihop ett tjugottal löpare till sina lopp. På 80-talet var det ett hundratal i Fröjelrundan. Men trenden med fler löpare har kanske inte nått Gotland än.
På lördagen fanns det också annat som drog. Distriktets bästa löpare var med gotländska division I-laget i friidrott och sprang i Stockholm. Orienterarna hade tävling i Sjonhem mitt på ön och kanske var det några som istället valde att delta i säsongspremiören för den gotländska nationalsporten Pärk i Majpärken på Stangmalmen.
- Man är väl tokig som åker ut hit från Visby bara för att titta, funderade ende åskådaren Magnus Frank, som varit förkyld och inte kunde springa men som ändå ville följa kampen om vem som skulle ta hem DM-plaketten på halv maraton.

Fröjelrundan har en rundbana med start och mål i Klintehamn tre mil söder om Visby. Ett ordentligt motlut redan efter tre kilometer brukar effektivt sprida startfältet.
Men det var först efter fem kilometer som Leif Fagerlund, 58 år, satte in stöten:
- Det var ju roligt att springa tillsammans men jag tyckte att det gick lite för långsamt, urskuldade sig Leif Fagerlund efteråt.
- Du sprang på så bra, och jag är inte riktigt tränad för det här, svarade Lars Hagberg,
Det brukar vara jämnt mellan de båda +50-åringarna - men i år har Leif Fagerlund satsat lite extra för att kunna göra en bra tid i Stockholm Marathon om tre veckor.
- Det här är en perfekt genomkörare. I morgon kommer jag att köra ett åttakilometers terrängpass och sedan blir det ett 30-kilometerspass senare i veckan, berättar den pensionerade officeraren vid fikat efter loppet.

De fyra arrangörerna hade inte bara hunnit snitslat bana, tagit tid, och delat ut medaljer. Bakom sporthallen hade man dukat upp ett campingbord med kaffe, saft, bullar och kakor.
Ett fullservicearrangemang med andra ord och om det inte var en halvmara för alla var det i alla fall en halvmara för Guiness rekordbok.