Vem vågar satsa på maraton i OS?

Nio av tio borde inte fått delta i damernas maratonlopp i OS. Åtminstone inte om alla länder följt Sveriges Olympiska Kommittés uttagningsprinciper. 157 löpare var anmälda till söndagens lopp. Ett lopp där svenskt deltagande saknades, trots att Isabellah Anderssons 2.30.02 i Tokyo i februari, var bättre än 133 av löparna som fick starta.

Frågan är vem som drabbas av SOKs uttagningsprinciper nästa gång i OS 2020? Om det då ens finns någon svensk löpare som vågar tänka tanken att få springa maraton i OS för Sverige.

Svenska olympiska kommittén har valt sin egen väg i den internationella gemenskapen. När andra länder tycker det är viktigt att delta, särskilt i OS-rörelsens egen gren, maratonloppet, så har Sveriges Olympiska Kommitté satt tuffa gränser. Hela 157 löpare var anmälda till damernas maratonlopp på söndagen. Det innebär att maraton deltagarmässigt är den klart största friidrottsgrenen för damer i Rio. Antalet anmälda i Rio var betydligt högre än vid de senaste internationella mästerskapen. Vid VM i Peking i fjol var 67 kvinnliga maratonlöpare anmälda, vid VM i Moskva 2013 var sifffran 72. Vid OS i London 2012 var122 kvinnliga maratonlöpare anmälda.

För kvinnliga svenska maratonlöpare har 2.28 gällt som OS-gräns. Flerfaldiga svenska mästarinnan Isabellah Andersson gjorde 2.30.02 i Tokyo i februari. Den tiden räckte inte för OS-start. Om de tufffa kvalgränser som Sveriges Olympiska Kommitté och Svenska Friidrottsförbundet beslutat sig för hade gällt för samtliga länder skulle söndagens OS-mara haft femton deltagare. Med samma tid som i Tokyo hade Isabellah blivit 16:e löpare i söndagens lopp, näst bästa europée och bästa nordbo. Av de 157 löpare som var anmälda till OS-maran hade endast 24 i år sprungit snabbare än Isabellah.
Tre nordiska löpare sprang söndagens lopp – två danskor och en finska. Ingen av dem hade vare sig bättre årsbästa eller bättre personbästa än Isabellah. Danskorna Jessica Draskau-Peterson och Anne Holm Baumeister var 40:e och 55:e löpare i mål av de 133 fullföljande löparna. Finskan Anne-Mari Hyryläinen blev 51:a.

Nästa söndag avgörs herrarnas maratonlopp, även det utan svenskt deltagande, men med 159 andra löpare på startlinjen. Trots att Mikael Ekvall gjort ett lopp 2.12.07 (kvalgränsen var satt till 2.12.00) och friidrottsförbundets förbundskapten Karin Torneklint nominerade Ekvall så sade SOK nej till OS start.  114 av de 159 maratonlöparna som är anmälda till OS har sämre kvaltid än Mikael Ekvall.

När andra länder tycker att det är viktigt att delta i OS-rörelsens eget blå band så fortsätter Sveriges olympsika kommitté med den hårda linjen att det ska vara medaljchans för att ställa upp.

2016 är det Isabellah Andersson och Mikael Ekvall som fått se sina OS-satsningar dissade.

2012 var det Mustafa Mohamed som ratades.

Frågan är vem som drabbas av SOKs uttagningsprinciper nästa gång i OS 2020? Om det då ens finns någon svensk löpare som vågar tänka tanken att få springa maraton i OS för Sverige.