Test: Puma Faas 300 v3

Mer spänst

Puma Faas 300 v3

6/10

Puma Faas-serien har funnit några år på marknaden och de olika modellernas nummernamn utgår från en dämpningsskala där 100 är den minst dämpade skon och 1000 den mest dämpade skon. Faas 300 v3 är tredje versionen av 300-modellen och det är en lätt och flexibel sko som ligger närmare tävlingsskosortimentet än den rena träningskon.
Jämfört med de tidigare versionerna av modellen har skon blivit något stabilare genom en något hårdare hälkappa och det känns som dämpningen blivit ett snäpp “spänstigare”.
Det var just dämpningen som många av testlöparna tyckte kändes bra och dessutom gillades yttersulans flexibilitet. I tå-boxen har skon också ändrats och här upplevde några av testlöparna förändringen som negativ. Förstärkningen framtill över tåboxen gav en plastig och något stel känsla och dessutom upplevdes skon som instängd. Här var det dock en markant skillnad mellan herr- och damskon då förstärkningen framtill är mycket mjukare och öppnare på damskon än på herrskon.
För att vara en så lätt och smidig sko så har den en ganska markant dropp på 8 mm vilket ger löpare med känsliga vader och hälsenor en bra support, samtidigt som skon därmed inte riktigt kan inlemmas i kategorien som oftast benämns som “natural running” där signum är låg dropp från häl till tå.
Skon kan användas både till kortare tävlingslopp, intervallträning och distansträning dagar man vill ha en lätt spänstig sko på foten.

Fakta:

Herr och Dam
Pris 1000 kr
Vikt herr: 218 gram us 9 (42)
Vikt dam: 176 gram us 7 (38)
Häl till tå dropp: 8 mm

Utrustning