Specialarna bakom Kipchoges rekord

Eliud Kipchoge är en fantastisk löpare, vad händer om vi ger honom de bästa teknologiska förutsättningarna? Numera vet vi svaret. Världsrekordet 2.01.39 i Berlin Marathon handlar dock inte enbart om den fantastiska kenyanens löparförmåga. Nike har satsat stora resurser för att med ny teknologi hjälpa till att kapa den procent på världsrekordet som i ett maraton innebär en dryg minut.
Vi har granskat vad Kipchoge hade vid sitt rekordlopp i Berlin – utrustning som du hittills inte har kunnat köpa i den mest välsorterade löparbutik. Frågan är om den någonsin kommer ut på öppna marknaden.


text TORBJÖRN SKÖLDEFORS
Chefredaktör Marathon.se


 

Nike handplockade 2016 tre av världens bästa långlöpare för att ge förutsätningarna att springa maraton under två timmar i projektet som kom att kallas Breaking2. Förutom kenyanen Eliud Kipchoge så satsades det på två andra världsstjärnor, eritreanen Tersenay Tadese och etiopiern Lelisa Desisa. Noggranna tester och förberedelser gjordes. Fysiologer analyserade maratonlöpningens speciella krav, ny utrustning togs fram och man fokuserade bland annat på 

  • skons förmåga att ge energi tillbaka till löparen.
  • undvika att löparens kroppstemperatur stiger för mycket
  • minskning av luftmotståndet
  • energitillförsel under loppet.
     

Många innovationer kom med Breaking2

Nya material och innovationer prövades, prototyper togs fram och testades – och även förkastades. Man testade bland annat en skovariant av Nike Vaporfly utan egentlig häldel – vilket inte alls gilllades av löparna. En annan innovation som togs fram var "aeroblades" på både linne och korta tajts, men som inte kom till användning när det väl var dags för ett tillrättalagt försök på Formel1 världens snabbaste bana – Monza i Italien.
I maj 2017 genomfördes loppet där de tre löparna, Kipchoge, Tadese och Desisa matchades av ett koppel av farthållare som bytte av varandra. Löparna och Nikes taktiker var inte helt överens om taktiken att springa i helt jämn fart hela vägen, men så blev det ändå.  Farten var helt jämn, styrd av en pacecar som körde för att klara de 42195 meterna på 1.59.59.  Lelisa Desisa höll i 18 kilometer. Zersenay Tadese klarade farten till 21 km.
Eliud Kipchoge, som tidigare sprungit maraton på 2.03.05, var den som höll ut längst. Men även efter 30 kilometer började kenyanen att tappa. Vid 35 kilometer var han sex sekunder efter, vid 40 km 20 sekunder ifrån. Till slut var han ändå endast 25 sekunder ifrån att komma under drömgränsen när han passerade mållinjen på 2.00.25.


Både mentalt och tekniskt försprång

Med lärdomarna från Monza och all den unika kunskap som på ett systematiskt sätt samlats in för att förstå maratonlöpningens krav har framgångarna fortsatt för Eliud Kipchoge, men också för andra Nike-knutna löpare. Eller hur ska man se på det faktum att så många vinnare av de stora loppen springer i Nikes Vaporfly Elite? Handlar det enbart om att de har fått betalt för att springa för den amerikanska sportjätten? Eller handlar det om att få tillgång till teknologi och annan kunskap?
Vi kan bara konstatera att det inte är några vanliga skor eller utrustning som användes vid världsrekordloppet i Berlin 2018. 
Här är vad vi fått fram om Kipchoges utrustning del för del:

Nike Vaporfly Elite – kolfiber och ny teknologi i sulan 

Nike Vaporfly Elite är den sko som de bästa elitlöparna har tilgång till. Ett kolfiberinlägg i sulan har varit omtvistat och till och med granskats av internationella friidrottsförbundets regelkommitté. Något som är lätt att förstå eftersom Nike påstår att man ska göra av med fyra procent mindre energi på att hålla samma fart som om man springer i skon. Notera också det stora häl- till tådroppet som lär vara minst 10 mm. 
Vaporfly Elite är nästan omöjlig att köpa för pengar än så länge. Nike också lanserat en lite tyngre modell, Zoom Vaporfly 4%, som vanliga motionärer kan köpa för ”bara” ca 2 700 kr men även den modellen är svår att få tag i på grund av den kraftiga efterfrågan.

Sporttejp med vingar

Notera den Nike AeroSwift Tape som Kipchoge har fastsatt på underbenen. Den nya sporttejpen har Nike AeroBlade – något som ser ut som skulle kunna verka som kylflänsar men sägs vara applicerade för att minska luftmotståndet, AeroBlades fanns även i de linnen och shorts som togs fram i Breaking2-försöket. Enligt uppgift har Nike i vindtunnelförsök sett att AeroBlade i kläder kan minskna luftmotståndet med 2-3 procent.

Breaking 2-shortsen – med AeroBlades. Kipchoge hade inte varianten med AeroBlades i Berlin.

Specialanpassade kompressionstajts 

Tajtsen har områden med olika kompression i specifika zoner över benmusklerna och höfterna, speciellt individuellt utformade för Kipchoge.

Genomsläppligt linne

Det sömlösa linnet har ventliatiospartier med hål där de gör bäst verkan. 

Kompressionsärmar

Både i Breaking2-försöket och vid segrarna i Berlin sprang Kipchoge med det som kallas för armvärmare. Kanske har de också en kompressionsfunktion som kan påverka blodcirkulationen.

Annorlunda armband

Har de någon funktion, Nike-plastbanden på vänstra handleden: Helt klart är de Nikes produkt med kända slogans som No limits och Just Do it. På andra handleden har Kipchoge något som skulle kunna vara ett sorts mellantidsarmband. 

Eliud Kipchoge drack i genomsnitt var tionde minut under sitt världsrekordlopp, alla gånger servad av den tyska funktionären Claus-Henning Schulke som syns i bakgrunden på bilden.

Svensk energi hela vägen

Tidigare har maratonlöpare druckit  sparsamt även under rekordloppen. Men Nikes fysiologer övertygade Kipchoge om nödvändigheten att tillföra energi och redan vid rekordförsöket på Monza drack han kontinuerligt. Något som få löpare klarar. I Berlin drack han vid 5k, 10k, 15k och efter det med endast 2.5-kilometers mellanrum, totalt 13 tillfällen. Den enda flaskan som Kipchoge missade var den vid 40 kilometer. Langningen gjordes för övrigt stillastående av en speciellt utsedd tysk funktionär som cyklade mellan stationerna.  Liksom i de tidigare loppen är det svenska Maurten som Nike och Kipchoge har valt som sportdyck. 

Fotnot: Observera att den utrustning som amerikanska Runner's World beskriver inte stämmer utan är billighetsvarianter med liknande formgivning.
Se artikel.