Test: Newton Gravity

En riktig snackis

Newton Gravity

6/10

De flesta skotillverkare konstruerar sina skor efter ett löpsteg där löparen ska landa på hälen och sedan rulla genom steget fram till tån. Ser man på elitlöpare så ser deras steg oftast inte ut så. De landar någonstans mitt på foten och rullar sedan framåt. Det amerikanska märket Newton har en helt egen filosofi som bygger på att alla kan bli framfotslöpare och Gravity är bara en i raden av modeller.
Skorna har en grundkonstruktion som bygger på att man ska landa mitt på foten.
När du landar pressas de fyra smala rektangulära gummikuddarna under framfoten in i mellansulan i via ett elastiskt membran (ACTION).Det gör att stöten tas upp effektivt. När man lyfter knäet för att påbörja ett nytt steg slår gummikuddarna ut ur mellansulan och ger tillbaka energi (REACTION)som omvandlas till framåtriktad kraft.
Med ett sådant energitillskott bakom varje steg blir knälyftet betydligt lättare.

Det är alltså teorin. Funkar det - kan det här göra vem som helst till framfotslöpare? Ja, eftersom skon ger en annan balans (det skiljer också endast 4 mm mellan här och framfot) så måste man ändra på
steget. Det finns instruktionsfilmer som går ut på att man bland ska ha ett lätt böjt ben vid isättningen, korta steget och öka frekvensen. För tyngre löpare som har svårt att få framfotskänslan är det här absolut en inkörsport.
Newtons skor är inte anpassade för ett speciellt steg, de vill anpassa dig att få ett annat löpsteg. Kanske funkar det för några. Är man nyfiken på en helt ny skoupplevelse och är beredd att lägga upp en
slant ska man kanske investera. Kanske får du också, som förespråkarna säger, en helt nytt löpsteg, en intressant, och kanske skadeförebyggande löpstil som får dig att springa längre och snabbare. Om inte annat så får du skor som är en riktig snackis.

Fakta:

Pris: ca 1900 kr
Vikt: 265 gram

Senaste Utrustning