Bronset blev till sand

Speakern ropade två gånger upp att Sverige var bronsmedaljör i lagtävlingen i EM i halvmaraton. Svenska friidrottsförbundets generalsekretare Stefan Olsson var på plats vid målet utanför Rijksmueeum i Amsterdam och först med att gratulera det svenska halvmaratonlaget Mikael Ekvall, Mustafa Mohamed och David Nilsson.
Men glädjen blev kortvarig. När arrangörerna kontrollräknade korrigerades resultatet till en femte plats.

Bronset blev till sand.
– Ja det skulle man kunna säga, vilken tabbe av arrangörerna att basunera ut pristagarna och sedan ändra sig, säger Mikael Ekvall som dock hade på känn att resultatet inte stämde.

– Efter banan så fick vi rapport om att vi låg femma vid flera tillfällen, och så är vi femma i mål. Jag sade redan från början att jag ville se det skrivet i en resultatlista innan jag vågade tro på det, säger Ekvall.

Stefan Olsson som direkt gratulerade det svenska laget var bedrövad över arrangörernas miss som han tycker är obegripligt. 
– När vi fick beskedet om att Sverige var femma och inte trea sökte jag direkt upp Europeiska friidrottsförbudets tekniska delegat på plats. Sådant här ska helt inte få inträffa på den här nivån.

Olsson fick till slut en förklaring till den holländska tavlan:

  • Schweiziske löparen Adrian Lehmann chip blev inte vid registrerat målgång. Först när hans tid lades in manuellt fick Schweiz den sluttid som gav dem guld i tagtävlingen. 
  • Speakern läste in lagens resultat vartefter lagen kom in. När Sveriges tredje man kom i mål blev laget komplett som tredje lag, vilket speakern tog som att Sverige också var trea i tävlingen. Någon minut senare blev det turkiska laget komplett när Mert Girmalegese tog sig i mål på 1.07.07. En tid som tillsammans med de två andra turkarnas tid var bättre än de tre svenskarnas tid. 

 

Mer om EM i halvmaraton 2016