Uhrbom tror på laget i EM

För första gången genomförs ett EM på halvmaraton integrerat vid EM i friidrott som avgörs i Amsterdam 6-10 juli. Halvmaratonlöparna springer på mästerskapets sista dag och starten går på söndag morgon när damerna sticker iväg kl 09.30 och herrarna startar 20 minuter senare. På halvmaratondistansen ingår även en lagtävling där varje nations tre bästa löpare ingår. Sverige skickar lag på både herr och damsidan genom att fyra tjejer och fyra killar är uttagna. Marathon.se kommer bevaka loppet på plats och har tagit tempen på EM halvmaratonlöparna inför EM loppet. Först ut bland killarna är Spårvägens Fredrik Uhrbom, som blev svensk mästare på maraton 2012 och är en löpare som är känd för att tävla väldigt flitigt och har gjort så även inför EM.

Om alla dom tre springer på vad dom kan göra tror jag faktiskt att det kan vara medaljvittring. Jag får vara med och stötta upp om någon av dom inte har sin bästa dag.
Fredrik Uhrbom

Du låter andfådd, har du tränat?
– Ja, men nu var jag mest andfådd för att jag skulle in i bilen. Vi har varit på Bosön (inomhusbanan) och kört ett bra intervallpass. Jag körde med David Nilsson och Lars Södergård. Vi ställer upp och kör inne för att Lars ska slippa pollenproblemen på passet.

Då kan jag alltså få en rapport kring ett pass för två EM-löpare, du och David Nilsson, som genomfördes tio dagar innan EM loppet, vad körde ni och hur gick det?
– David körde 2000-3000-1000-4000-1000-3000-2000 meter. (16 km totalt!) Allt i 2.59 tempo. Jag var inte riktigt med på slutet. Jag kortade ner 4000 meters och stod över sista 2000 där David hade 5.44. Så David ser ut att komma i riktigt bra form.

Du har tävlat väldigt frekvent under försommaren, vad tycker du detta ger dig?
– En orsak har varit att det inte funnits så många hemma som jag kunnat träna med. Så om man vill jobba ihop 20 km i kvalitativ fart och man inte vill köra det ensam är det bara att ställa sig på startlinjen. Så jag körde Österåkermilen och Söder runts millopp på samma dag med några timmar mellan.
– Sen har jag hjälp till med farten i andra lopp, som ett sätt att få ihop bra kilometer och få sällskap. Så tävlingar är bra för fartmängd och sällskap och för att träffa lite folk.

Vad säger du om din egen EM form?
– Jag har inte tränat så superhårt under året, så när det blev klart med EM har jag fått lägga in några riktigt tunga veckor. Det har ju gjort att jag blivit riktigt nedkörd. Då körde jag ofta 25 km på dagarna mellan kvalitetsdagarna och det satte sig i benen. Men nu känner jag att det börjar kännas lättare, och det är ju tanken med det. Att först träna ner sig och sen släppa på det.

Hur gör du när du släpper på träningen?
– Man kan säga att jag börjar med att istället för att få ihop dubbelpass med 24-25 km på dagarna mellan mina tuffare pass har jag dragit ner dessa mellandagar till ett pass på 50 minuter. Sen nu när loppet närmar sig så släpper jag på kvalitén också och sista 5 dagarna är det bara lugn träning som gäller. 

Vad har du för plan och taktik på det kommande EM loppet?
– Jag hoppas hitta en klunga som springer på en fart som ger runt 1.05 på halvmaran. Det är där jag tror jag kan gå med ganska länge. Kanske inte ända in, men den farten ska jag klara att öppna på och sen hålla hyfsat ändå på slutet.


Det är ju inte bara en individuell tävling utan även en lagtävling, vad tror du om era chanser i lagtävlingen?
– David är i riktigt bra form, de andra vet jag inte riktigt eftersom jag inte tränat med dom. Jag har dock sett att Musse gjort några bra pass, och jag misstänker att Micke Ekvall inte är sämre än tidigare i år, så det ser riktigt bra ut. Om alla dom tre springer på vad dom kan göra tror jag faktiskt att det kan vara medaljvittring. Jag får vara med och stötta upp om någon av dom inte har sin bästa dag.

Hur långt innan EM loppet åker du till Amsterdam?
– Jag fick ett mejl om att jag skulle åka söndag med en vecka kvar. Men det funkar inte, jag måste jobba lite också. Så jag åker ner lite senare, troligen på onsdag kväll. Då har jag ändå några dagar på plats att känna in EM stämningen och jogga lite på plats.

Marathon.se tackar för intervjun och önskar Fredrik lycka till på EM loppet.

Mer om EM i halvmaraton 2016