EM nästa mål efter Emmas giftermål

För två år sedan sprang hon inte ens för någon friidrotts- eller löparklubb, men nu är det landslaget som gäller för Emma Nordling. Efter framskjutna placeringar både på GöteborgsVarvet och Stockholm Marathon som klubblös löpare springer Emma numera för Enhörna IF, men tränar fortsatt själv. Hon kvalade in till EM laget när hon blev näst bästa svenska, strax efter Isabellah Andersson på årets Göteborgsvarv. På söndag gör hon en spännande lagslagsdebut.

Jag gifte mig för två veckor sedan, och ville fundera på om jag verkligen hade tiden att satsa på både EM samtidigt som jag skulle gifta mig.
Emma Nordling

I Göteborgsvarvet gick du under den uppsatta kvaltiden till EM halvmaran, men du fanns ändå inte med i den första uttagningen. Det spekulerades en del varför du inte var nominerad, kan du själv berätta om varför du inte var med direkt?
– Anledningen var att jag inte hade planerat att vara med i EM, inte tänkt på det mer än precis på slutet inför Varvet. Jag gifte mig för två veckor sedan, och ville fundera på om jag verkligen hade tiden att satsa på både EM samtidigt som jag skulle gifta mig. Så jag behövde helt enkelt fundera igenom beslutet om att springa EM eller inte.

Grattis då till giftermål. Har det gått bra att kombinera träningen med giftermålet?
– Det har gått bra ändå måste jag säga. Jag har kört på som vanligt i stort sätt, även om det blev några avbrott givetvis. Vi åkte iväg till Italien en vecka så det blev en liten smekmånad, men den innehåll även lite löpning.

Om vi går tillbaks till ditt kvallopp på Varvet, så vet jag att du under våren haft lite ”skavank” som stört träningen. Hur har det gått nu efter Varvet?
– Ja, jag hade lite känningar i höften under våren, men det har varit bra efter Varvet. Så det har helt försvunnit så det känns riktigt bra och skönt att inte behövt anpassa träningen efter det utan springa på så som jag velat.

Har det här EM-målet påverkat din träning något jämfört med tidigare, eller har du kört vidare med dina ”15-20 km rundor” runt Årstaviken i Stockholm?
– Jag har inte vågat förändra så mycket. Om det gått bra hittills på den träning jag gjort har det känts bäst att fortsätta med den. Jag kör lite olika längd, men oftast runt 15-20 km och rundan runt Årstaviken ger bra variation med kupering. Den ger bra naturlig intervall med backarna och jag kan ju även variera farten något under passet och från dag till dag. Jag har som tidigare kompletterat löpningen med styrka inne på gymmet en gång i veckan. Så jag tycker jag har en bra träning som passar mig.

Hur tycker du det känns formmässigt nu jämför med dagarna innan ditt kvallopp, har du någon referens du kan utgå från?
– Nej inte riktigt, men rent spontant känns det bra. Inget sticker ut, men jag hoppas det kommer kännas lika bra på EM på söndag som på Varvet.

Om vi går till loppet. Har du funderat kring mål och taktik?
– Egentligen inte. Som jag förstått är det en ganska flack bana. Det gäller, tror jag, att våga satsa lite mer då det inte finns så många backar att spara sig för. Jag får försöka hitta någon att hänga på som har ett tempo som känns bra för mig. Sen får man hoppas det håller hela vägen in.
– Tidsmässigt så vill jag givetvis slå mitt personbästa.

Du åker ner tisdagen innan loppet, har du någon träning kvar att göra på plats?
– Det blir lite smålöpning dagarna innan för att hålla igång. Samma upplägg som inför Varvet.

Vad innebär en ”smålöpning” för dig?
– Jag tycker att jag känner mig bäst om jag är ute och kör något pass på runt en timme. Så något pass runt 15 km blir det i Amsterdam, men sen dagen innan loppet blir det kortare. Kanske runt 30 minuter för att bara röra på mig lite.

Det blir ditt första landslagsuppdrag, hur känns det?
– Det ska bli spännande. Det blir en ny erfarenhet och det ska bli jätteroligt.
– Jag kommer titta på friidrott på arenan dagarna innan, det är en del av upplevelsen också. Men jag ser verkligen fram mot loppet.

Marathon.se tackar för intervjun och önskar Emma stort lycka till i EM loppet.

Mer om EM i halvmaraton 2016