Isabellah missar EM i halvmaraton

Sveriges bästa kvinnliga halvmaratonlöpare, Isabellah Andersson, tvingas tacka nej till söndagens EM-lopp.

Isabellah Andersson har tvingats lämna återbud till halvmaran vid friidrotts-EM som inleddes i Amsterdam. Den flerfaldiga svenska mästarinnan, som var EM-trea i maraton 2010, har drabbats av en efterhängsen förkylning och lämnade på onsdagen återbud till söndagens lopp.

Isabellah Andersson har tvingats lämna återbud till halvmaran vid friidrotts-EM som inleddes i Amsterdam. Den flerfaldiga svenska mästarinnan, som var EM-trea i maraton 2010, har drabbats av en efterhängsen förkylning. På onsdagen tvingades Isabellah inse att det inte går att tävla om tre dagar.
– Jättetråkigt. Inte mycket att göra. Bara hoppas att det släpper, kommenterar Isabellahs man och tränare Lars Andersson.

För Isabellah är detta ett stort bakslag. När hon missade att kvalificera sig för OS blev halvmaran i EM säsongens huvudmål:
– Jag är besviken eftersom vi satsat så hårt på den här tävlingen, säger Isabellah.

Återbudet innebär att Sverige nu bara har tre löpare kvar i söndagens EM i halvmaraton; Cecilia Norrbom, Frida Lundén och Emma Nordling. Varje nation får starta med sex löpare i halvmaraton i EM. Resultatet för de tre främsta räknas i lagtävlingen. Nu måste alltså de tre återstående svenskorna alla springa bra om Sverige ska få en hyfsad placering.

Normalt vill man i en lagtävling av den här typen starta med fler än vad som kommer att räknas in i laget, detta för att ha marginal om någon skulle ha en dålig dag. När det i höstas offentliggjordes att Svenska Friidrottsförbundet planerade skicka lag till den nya lagtävlingen halvmaraton i EM sades det att Sverige skulle skicka fem löpare och att en sjätte löpare skulle få vara reserv på hemmaplan. Så här står det fortfarande att läsa på förbundets hemsida angående uttagning till halvmaraton i EM:
Varje nation får starta med högst 6 deltagare/lopp (3 bästa i mål räknas i lagtävlingen). Sveriges lag kommer att bestå av fem ordinarie samt en reserv på hemmaplan. 

Förbundskapten Karin Torneklint satte en kvaltid på 1.15 för deltagande, en gräns som endast Isabellah klarat under våren. I olika omgångar ändrades under våren kvalgränserna men ändå nominerades till slut endast fyra kvinnliga löpare. Inte heller någon anmäld reserv finns, och nu är det för sent att anmäla en ny löpare.

I de stafetter på 4x100 m och 4x400 m som Sverige ställer upp i vid EM har Sverige på varje distans skickat fem löpare till Amsterdam, för att ha reserv på plats om någon skulle bli skadad eller sjuk. 

Mer om EM i halvmaraton 2016