Ekvalls EM-mål finns i Rio

Strömstads Mikael Ekvall springer inte bara för placering när EM i halvmaraton avgörs söndagen 10 juli. Ekvall kan om han gör ett bra lopp även kvalificera sig till OS-maran senare i sommar. Det har varit mycket snack runt OS eller inte OS, men Micke kör på enligt planen och däri ingår ändå ett tufft och bra lopp på EM-halvmaran.

Blir det inte OS får jag omvärdera och göra någonting annat. Men just nu är det bara det som finns i mina tankar och det som gäller.
Mikael Ekvall

Hur har träningen gått efter SM-milen där du tog SM-silver?
– Jo det har gått bra tycker jag. Jag började med maratonträningen direkt efter. Ökade upp långpassens längd och jag har kört lite mer specifika intervallpass mot maraton. Det känns riktigt bra tycker jag.

Du kör uttalat mot OS träningsmässigt?
– Så är det. Det är OS som gäller, det är det jag har i tankarna.
– Och blir det inte OS får jag omvärdera och göra någonting annat. Men just nu är det bara det som finns i mina tankar och det som gäller.

Vad tycker du om allt prat kring OS för din del, blir det tjatigt att svara på frågor kring din uttagning?
– Ja, det är klart jag kan bli lite trött på det eftersom jag inte kan påverka mer än att springa bra. Det är många som säger att jag borde varit uttagen och andra som frågar runt detta. Det blir lite rundgång på ”tjatet” och jag kan som sagt inte göra mer än att springa bra. Samtidigt är det positivt att så många engagerar sig och tycker jag är värd att springa OS-maran på mina resultat. Det är givetvis kul med all support, och det känns väldigt bra.

Över till EM loppet, vad har du för ambition?
– Givetvis ett bra lopp från min sida, men jag har inte sett någon starlista än så det är svårt att ha någon uttalad målsättning placeringsmässigt. Det är bara köra så gott man kan så får man den placering man förtjänar. Jag tror inte det kommer bli någon taktikkörning som det kan bli på maran utan jag tror nog på ett snabbt lopp med bra fart från start.

Vad har du kollat in EM-banan något?
– Lite grann har jag kollat, och som jag förstått det är den flack. Det är ju kul om banan medger snabba tider. Jag tror en flack bana passar mig, eller rättare sagt jag förderar en flack banan framför en kuperad bana utifrån vilka tider man kan göra. Sen när det kommer till vilka tider man kan göra kommer givetvis värdet också spela in på tiderna.

Åker du ner långt innan loppet eller nära inpå söndagens start?
– Jag åker torsdagen innan loppet. Jag känner att jag inte vill gå där och trampa i onödan utan tror det blir bra att åka ner relativt sent in på loppet då resan ändå är så kort. Då hinner jag också köra alla pass med fart jag vill köra innan halvmaran på hemmaplan.

Är det någon skillnad på sista passen in mot halvmaran för dig jämfört med inför en mara?
– Jag har ju inte gjort så många maraton, men inför den maran jag körde på 2.12 i höstas tog jag det riktigt lugnt sista veckan inför loppet. Inför halvmaran kör jag på med mer fart närmare lopp. Jag kommer toppa upp här också, men det är helt klart lugnare i träningen inför en mara än inför halvmaran för mig.

Eftersom ni är ett helt lag frågar jag er i laget om just lagmomentet är något som man tänker på?
– Ja det tycker jag, det är kul att vi har ett lag. Det måste jag säga. Samtidigt springer vi alla individuellt och gör vi det bra all kommer det gynna laget.

Jag pratade tidigare med Fredrik Uhrbom som ingår i laget kring era chanser i lagtävlingen och han trodde till och med det kunde bli medalj. Vad tror du?
– Det är nog inte helt omöjligt, samtidigt måste alla få till det och jag vet ju inte riktigt vilka nationer som har starka lag på plats. Men om vi får till det alla, kan det säkert räcka långt.

Marathon.se tackar för intervjun och önskar Mikael lycka till på EM loppet.

Mer om EM i halvmaraton 2016