Elitlöpare dog i New York

Det som skulle bli starten på en festfylld löparweekend i New York blev iistället en tragedi. Den 28-årige elitlöparen Ryan Shay kollapsade och dog i samband med lördagens amerikanska OS-uttagningar i Central Park.

På Marathon.se:s bild ovan syns Ryan Shaw tillsammans med förre världsrekordhållaren Khalid Khannouchi och Kyle Baker. Shaw (i vitt linne) segnade ned redan efter 30 minuters löpning i de amerikanska OS-uttagningarna.
Shaw fördes till ett närbeläget sjukhus men upplivningsförsöken var förgäves. Shaw dödförklarades innan segraren, och kompisen Ryan Hall, hade hunnit gå i mål.

Ryan Hall vann OS-uttagningarna på goda tiden 2.09.02 men var helt förkrossad efteråt.
- Jag har tränat med honom (Ryan Shaw), han har inspirerat mig och jag var på hans bröllop för bara fyra månader sedan.

Ryans Shaws död överskuggade det som skulle bli början på den största löparfesten någonsin i New York. På söndagen kommer 40000 löpare att springa New York City Marathon och på lördagen hejade många av löparna fram de drygt 100 löparna som gjorde upp om startplatserna i de amerikanska OS-uttagningarna.
Ryan Shaw var en av fältets mer meriterade löpare. Han var amerikansk mästare 2003 och hade 2.14.09 som personbästa i maraton satt i New York 2004.

Trots att maratonlöpning är en påfrestande sport är dödsfall ovanliga. För drygt tio år sedan dog en svensk motionär i samband med Boston Marathon. Däremot har det förekommit flera fall av plötsliga dödsfall bland elitidrottare i många andra sporter under senare år.

Mer om New York Marathon 2007