Se New York Marathon direkt i TV

Räklna med en spänande TV-sändning. På söndag direktsänder Eurosport New York City Marathon (15.15-18.30). Hararna är borta. Nu gäller kamp man mot man för en segercheck på cirka 800000 kronor.

New York City Marathon behåller sin ställning som populärt resmål för löparturister. Över 500 svenskar är anmälda till söndagens lopp. De två mest kända är Anders Szalkai och Malin Ewerlöf-Krepp. De snabbaste kvinnorna har en extra prispott att jaga värd nästan fyra miljoner kronor. Kampen blir tydlig i ett lopp utan harar.

De två erfarna löparna från Spårvägen är elitinslaget i den stora grupp av svenskar som ger sig på den 38:e upplagan av New York City Marathon. 1970 var det inte fler än 127 deltagare som betalade en dollar för att springa runt Central Park. Sex år senare drogs banan om till att sträcka sig över hela innerstaden. Det var ett genidrag som fick ett par tusen att nappa första gången. Ifjol ville 93 000 springa NYCM och närapå 38 000 korsade mållinjen.

I år blir det faktiskt två lopp. Redan halvåtta på lördagsmorgonen tävlar 134 amerikanska män om de tre högst åtråvärda OS-platserna på en specialkomponerad bana i Central Park - en perfekt uppladdning att titta på för den som ska springa på söndagen?
Då blir det av förklariga skäl inte så många snabba amerikaner som ställer sig på startlinjen dagen därpå på Staten Island. Årets kvinnliga startfält är det mest spännande. Den överlägsna världsrekordhållaren Paula Radcliffe gör comeback på distansen tio månader efter att ha fött sitt första barn, Isla. Brittiskan har vunnit alla maror som hon har fullföljt. Hon vann här för tre år sen. Det var bara några veckor efter karriärens största besvikelse, OS-maran i Aten som Radcliffe bröt.

Hennes svåraste motståndare blir Catherine Ndereba. Kenyanskan som vann VM för andra gången i augusti har en diger meritlista med bland annat fyra segrar i Boston och två i Chicago. Hon är den nästsnabbaste kvinnan genom tiderna.
Men Radcliffe och Ndereba måste slå de två senaste årens segrare i New York, Jelena Prokopcuka från Lettland, och Lidja Grigorjeva, ryskan som vann Boston Marathon under svåra förhållanden i våras.

Etiopiskan Gete Wami kommer till New York bara fem veckor efter vinsten på Berlin Marathon. Hennes start kan förklaras av chansen att vinna en halv miljon dollar (drygt tre miljoner kronor). Det är nämligen förstapriset i "World Marathon Majors". Det är en två år lång tävlingsserie som omfattar de fem största marorna, London, Boston, Berlin, Chicago och New York samt mästerskapen dvs OS ifjol och VM i år. Wami leder inför den avslutande tävlingen. Mer utvilade Prokopcuka jagar tio poäng bakom etiopiskan. Vinnaren i New York får 25 poäng och tvåan 15 poäng. Skalan faller sen med tio poäng till trean, fem poäng till fyran och en till femman. Själva segern i NYCM ger cirka 800 000 kronor.

Wami kommer därför definitivt att hårdbevaka Prokopcuka, steg för steg. Striden om placeringarna snarare än om snabba tider på den relativt svårbemästrade New York-banan spetsas till ännu mer genom att arrangörerna i år slopat farthållarna.

New York City Marathon sänds direkt på Eurosport, söndag kl 15.15-18.30.

Mer om New York Marathon 2007