Är det här väldens bästa löparsko?

Asics Gel-Nimbus 9 är världens bästa löparsko. Det menar Runners' World som i samband med New York Marathon samlade sina skoexperter från tio länder för att utse årets löparsko.
- Jag är förvånad över utnämningen, säger Tommie Nordh, Löplabbets skoexpert, som även ansvarar för skotesterna på Marathon.se.

Det var för tredje året i rad som redaktörerna från de olika utgåvorna av Runners' World träffades i New York för att granska löparskor.
- Vi satt under tre dagar och lyssnade på leverantörer, testade och diskuterade innan vi kom till beslut, berättar Richard Kingstad från svenska Runners' World.

I motiveringen till att Asics Gel-Nimbus 9 blev "världens bästa löparsko" handlar det om den uppdelade mellansulan. Med gel i hälen ger den även bra dämpning men fortfarande en stabil sko. Utnämningen baserades dels på redaktörernas val men även på online-omröstningar i vissa länder.

- Det är en mycket bra sko, säger Tommie Nordh. Men Nimbus har ju funnits ett tag och förändringarna har inte varit så stora de senaste åren. Därför är jag förvånad över att man valde den framför konkurrenter som Saucony Triumph och Adidas Adistar Cusion som kommit ifatt och i vissa avseenden även längre.
- Jag har har testat alla tre och tycker att Asics Gel-Nimbus 9 är den sko som man faktiskt kan trampa ut, som alltså inte håller så länge.

Tommie Nordh menar att det är svårt att utse världens bästa löparsko men håller med om att - Asics Gel-Nimbus 9 är en sko som passar många typer och som även klarar tyngre löpare.
- Min favorit skulle nog vara Nike Air Pegasus om jag fick välja en enskild sko. Den är vassare i vissa avseenden .

Säkert fanns även Nike Air Pegasus som en av kandidaterna i år. Men skon vann omröstningen förra året. Även den i Sverige kanske populäraste löparskon, Asics 2120, fanns säkert med i diskussionen, men vann priset 2005.

Vid prisutdelningen i fredags fick New Balance pirs för bästa förbättring. New Balance 1223 har gjorts lättare och smidigare än sina föregångare. Priset för bästa uppfinning gick till Saucony för sin Flexion plate-teknologi.

Valde RW rätt sko, vilken är din favorit?

Mer om New York Marathon 2007