4 löpare berättar: Så håller vi motivationen uppe under coronapandemin

Känns det trögt att träna just nu? Inte konstigt alls. Vi är många som tappar lite styrfart när lopp och träningsgrupper sätts på vänt. För att peppa dig och kanske ge lite nya infallsvinklar har vi pratat med fyra hängivna löpare. Här berättar de hur coronapandemin har påverkat deras löpning – och kommer med massor av härlig inspiration. Så knyt på dig löparskorna och ge dig ut.

 

 

Åsa Lundin, löpare och löpcoach
 

Hur har din träning sett ut nu under coronapandemin?
– Jag har under Coronan ändrat min träning till mer grundträning, med mer mängd, styrketräning och rörlighet.

Har du satt upp någon annan typ av mål nu när vi inte kan springa lopp?
– När tävlingarna uteblev var ”besvikelsen” stor men allt handlar om acceptans och i relation till vad som betyder något på riktigt. Jag älskar att träna mot en tävling eller ej för mig är det en livsstil och för att jag blir glad och mår bra av att träna.

Vilka är dina bästa tips till alla som har svårt med motivationen nu?
– Jag har under den här tiden engagerat mig i virtuella lopp och jobbat mycket med prehab. Ett bra tips är att planera in testlopp för att ha ett eget mål med träningen. Det kan vara 5 kilometer på bana som en formkoll.

Annars är mina bästa tips för att hålla motivationen uppe att variera träningen, prova annat nu när du har möjlighet. Träna tillsammans med en eller flera vänner, det äre svårare att ”banga” när du bokat tid för träning med någon. Anmäl dig till ett virtuellt lopp som det finns massor av och som är riktigt roliga och proffsigt gjorda. Ge dig själv tid att bygga upp dina svaga sidor om det är styrka eller rörlighet som kanske glömts bort när det är roligare att springa. En riktig motivationshöjare är att ta hjälp av en coach som kan skriva program åt dig. Då utvecklas du garanterat!

Patric Fridlund, löpare

Hur har din träning sett ut nu under coronapandemin?
– Min träning har rullat på bra! Jag har kunnat träna på som vanligt. Det är en stor fördel med just löpningen att jag inte behöver gå till ett gym. Det är bara sätta på sig löparskorna och ge sig ut i det fria utan att trängas med andra! Jag tränar dessutom nästan varje lunchrast då blir det mellan 30-40 minuter löpning oavsett väder och årstid. Lunchträning gör att jag mår bra både psykiskt och fysiskt, när jag är klar är jag fylld med ny energi och ett leende på läpparna! Har du inte provat lunchträning så gör det. Vill du inte springa – ta en promenad på 15-20 minuter. Det kommer göra stor skillnad på din dag!

Har du satt upp någon annan typ av mål nu när vi inte kan springa lopp?
– Jag har faktiskt inte ändrat mina mål alls. Vi är ett gäng löpare här i Gävleborg som tillsammans har gjort våra egna ”tävlingar” på de distanser vi hade tänkt tävla på. Hitills har vi sprungit: ”Coronamilen” 10k m och ”Coronahalvmaraton” 21,1 km. Vi planerar även att inom kort även springa ”Coronamaraton” 42,2 km och ”Coronaultramaraton” 63km.

Utan att ha mål att sträva mot så är det otroligt svårt att motivera sig till att träna på i ur och skur, men dessa små träningstävlingar som vi gör tillsammans gör att motivationen och drivet finns där för att nå våra tänkta mål men vi har framförallt väldigt kul ihop!

Vilka är dina bästa tips till alla som har svårt med motivationen nu?
– Att sätta upp flera små mål och ett lite större längre fram. Träna kontinuerligt (varannan dag) tycker jag är lämpligt. Ta hjälp av en kompis, granne eller familjemedlem och utmana varandra i en liten tävling. Vem kan ta flest steg på en vecka, vem kan göra det längsta träningspasset i tid eller distans. Vem gör flest träningspass under månaden, listan kan göras lång. Atnvänd fantasin och krångla inte till det, det skall vara enkelt och roligt! Ge dig ut i skogen och promenera eller spring på stigar utan några måsten. Leta upp nya platser som du inte varit på, njut av omgivningen. Det kommer jag göra och ta med familjen på små utflykter.

Snart är semestrarna igång igen och då tycker jag att resandet kan vänta tills den här coronapandemin är över! Så det är ett gyllene tillfälle att passa på att använda tiden till sitt välmående så börja träna och rör på sig mer. Motion är universallösning på det mesta, det funkar i alla fall för mig. Jag mår mycket bättre både psykiskt och fysiskt när jag tränar regelbundet!

Ha det bäst så ses vi snart ute på nån tävling eller i löparspåret! För mer inspiration kika på min instagram: @mrfridlund 

 

 

Frida Södermark, ultralöpare och inspiratör

Hur har din träning sett ut nu under coronapandemin?
– Min träning har egentligen inte förändrats något under denna pandemi. Jag följer min träningsplan vilket är motivation i sig. Jag tänker att jag kommer vara stark när detta är över och vi får börja tävla igen. Dock klart att viss formtoppning har uteblivit.

Har du satt upp någon annan typ av mål nu när vi inte kan springa lopp?
– Jag har passat på att äventyrslöpa ännu mer och varit noga med att inte missa styrketräning, vilket det annars kan bli lite si och så med. Med andra ord är ett mål att vara ännu starkare efter denna period. Jag har sprungit mina distanspass på nya ställen, tagit mig tid att vara ännu mer innovativ. Den förändrade arbetssituationen har också gjort att jag gått in och jobbat som lärarvikarie och som följd cyklar och springer till skolan där jag jobbar. En utmaning i sig logistiskt, vilket också engagerar och inspirerar andra lärare och elever.

Vilka är dina bästa tips till alla som har svårt med motivationen nu?
– Just det som jag nämnde. Äventyrslöp mer. För några veckor sedan utmanade jag mig själv genom att utforska en ny del av mitt län. 21 mil på tre dagar, vilket innehöll en massa spännande platser, människor och lärdomar om kroppen. Extremt bra ultraträning kombinerat med att jag fick mitt äventyrsbehov mättat för stunden. Jag planerar fler rundor närmsta veckorna, både springandes och cyklandes. Välj ett ställe du absolut vill besöka och lägg upp rutten utefter det. Spring med liten ryggsäck och ät och sov på ställen där du stödjer lokala företagare. Verkligen en win win. Dessutom har jag deltagit i digitala lopp, bland annat #salmingvirtualraces som sker varje söndag med olika distanser och där alla kan vara med genom att registrera sig i #salmingrunningclub på Strava. 

 

Håkan Hanning, löpare

Hur har din träning sett ut nu under coronapandemin?
– Covid19 har påverkat mitt sätt att träna både i mängd och tid, då tävlingar ställts in som jag varit anmäld till. Nu blir det lite lugnare och ett annat upplägg. Jag är också mer försiktig och det blir mer ensamträning än i vanliga fall.

Har du satt upp någon annan typ av mål nu när vi inte kan springa lopp?
– Jag var ju anmäld till Svalbard Marathon nu i juni, Hoppas nu på 2021 som min startplats är flyttad till. Det som händer nu med pandemin är ju hemskt och man måste ha stor respekt för detta virus. Får man vara frisk så finns det alltid lopp framöver.

Jag springer mycket trail i skog och mark, med karta och kompass över stock och sten. Skogen känns som en frizon för mig och i naturen känner jag mig trygg från corona.

Vilka är dina bästa tips till alla som har svårt med motivationen nu?
– Nu finns det tid för återhämtning och rehab samt att träna i lågpuls utan att jaga km/tid på ”kontot”. Passa på att bara löpa och njuta i alla väder. Eller varför inte prova ”Trekking” på olika leder med eller utan övernattning lite ”Fältmässigt”.