Hitta passionen och få träning på köpet

Filmaren och poddaren Johan Stillman. Här på sina inlines när han filmar loppet STHLM10.

Vad betyder ordet träning för dig? Vissa älskar att träna. Andra avskyr. Många biter ihop eftersom den helt enkelt måste göras! Sen finns det dem som tränar, men som inte tänker på att de gör det. Aktiviteten är en hobby och själva träningen kommer liksom på köpet. Hur är det med dig? Har du någon aktivitet som du älskar?

Vi har pratat med Johan Stillman, mannen bakom podden Träning på köpet. Han har träffat passionerade idrottare inom en mängd möjliga och omöjliga idrotter. Människor som brinner för sin träning. De gör det de älskar och tänker inte på att de tränar.

– Gemensamt för dem jag intervjuar i podden är passionen. Det handlar inte om att de vill bli bäst, även om några verkligen har blivit det. Det viktiga är kärleken till idrotten, nörderiet. Lekfullheten. Att våga testa och ge sig hän. Det är viktigare än att bli bäst. Jag har lärt mig massor av de här samtalen. Jag älskar att höra dem förklara varför just deras idrott är så rolig. Det inspirerar mig till att hitta min egen passion.

Men löpning då? Många som bestämmer sig för att börja löpträna tycker ju till en början att varje steg är tungt. ”Jag springer nu, men jag känner faktiskt ett motstånd varje gång jag ska ut på en runda. Men visst det känns skönt efteråt. När jag spelar innebandy eller volleyboll däremot har jag så jäkla kul hela tiden, där får jag träningen på köpet”. Har du hört den förr?

Så, frågan är, kan löpning bli så roligt och lustfyllt? Ett av poddavsnitten handlar om den passionerade ultralöparen Pernilla Otto. Hon har en bakgrund inom en mängd bollsporter, men hatade att springa.  Det är superintressant att följa hennes resa från lätt överviktig ickelöpare, till tjejen som sitter där och säger att hon går i gång på tanken att springa ner till tyska alperna. Här handlar det inte om att bli bäst – det handlar bara om att få göra det hon älskar mest.

Svaret på frågan är alltså ja. Och det visste du säkert redan. Du kanske själv är en passionerad löpare, om inte så har du säkert någon i din närhet som är det. Någon som brinner för löpning, som alltid vill prata löpning. Och som mår dåligt, både fysiskt och mentalt om hen av någon anledning inte kan springa.

Inställda lopp – få tid att testa annat
– Är du en person som bara springer och inte ägnar dig åt andra aktiviteter? Nu är egentligen bästa tiden att testa nytt. De flesta lopp är inställda ett bra tag framöver och du behöver med andra ord inte toppa formen. Hade du Tjejmilen, halvmaran eller maran som mål – fortsätt att spring, men njut av lite annat också i sommar.  Dessutom gör sommaren att ”mysighetsfaktorn” ökar för många aktiviteter. Utmana dig själv. Se om du kan hitta något nytt som bara är störtkul att göra, och där du förvånad upptäcker att du får grym träningsvärk dagen efter. För egen del har jag stött på det när jag har paddlat havskajak, spelat tennis och padel, hängt på en flera timmar lång uteritt, cyklat Lidingöloppet, eller simmat i ett sommarvarmt hav.

Och Johan Stillman, hur ser hans aktiviteter ut egentligen? Lever han som han lär? Eller hänger han hemma i soffan och kollar Netflix?
– Jag vill röra på mig och må bra. Men ska det bli gjort – då måste jag göra något som är roligt. Jag älskar teknisk och tuff  mountainbike till exempel. Då går jag och lägger mig tidigt dagen innan för att jag ska orka ut och träna. Inte för att jag måste, utan för att det är så jäkla roligt. Jag har en landsvägscykel också – men det är inte kul, så det blir inte av. En annan av mina passioner är bugg, där jag har börjat tävla på låg nivå. När jag tränar försvinner tiden. Hux flux har det gått flera timmar.

– Min tanke med ”Träning på köpet” är att jag vill inspirera till rörelse och träning som blir av, jag vill ta lyssnarna över tröskeln. Få dem att våga testa nytt. Jag menar inte att du ska lyssna på avsnittet för att du tror att det är just den aktiviteten du ska ägna dig åt. Jag vill att du ska bli intresserad av passionen. Och leta, testa nytt och hitta din egen passion. 

Av Kristina A Lager