Anna Book strålade ikapp med Kinberg Batra

Det gick som en dans för Anna Book. Lika sprudlande som alltid efter sin första Tjejmilen. Foto: Kristina Rosenberg

Vad har en elitlöpare, en partiledare, en artist och en längdskidåkare gemensamt?
Jo, alla heter Anna - och alla sprang de Tjejmilen på lördagen.
– Jag är så stolt över mig själv att jag ens gjort det, säger Anna Book, artisten som väl aldrig kan springa ifrån sin melodifestivalslåt ABC.

Tjejmilen ger verkligen energi, jag ser fram emot nästa år.
Anna Kinberg Batra

På lördagen var det Tjejmilen-debut för den folkkära artisten. Utan tidtagning den här första gången.
– Det här var fantastiskt roligt, det har varit så många som hejat, och gjort mig sällskap. Det här måste jag göra igen, men då blir det tidtagning, säger Anna Book.

Anna Kinberg Batra, moderaternas partiedare, har haft ett hektiskt år sedan förra Tjejmilen. Men någonstans mellan alla åtaganden får hon tid att springa. Hon förbättrade sin tid från fjolåret med nästan tio minuter. 1.01.31 är det nya personbästat i Tjejmilen.
– Det var lika härligt som det brukar vara att springa, särskilt på grund av den sköna stämningen både i och runt loppet, tyckte moderatledaren efter målgång.
– Tjejmilen ger verkligen energi, jag ser fram emot nästa år.

Anna Haag, den OS-guldbeprydda längdskidåkerskan, var bara ett par minuter före Kinberg Batra i resultatlistan. Med en bacill i kroppen var det aldrig aktuellt att fajtas om tätplatserna. Lite lätt jogg med kompisarna i Intersport-gänget runt banan blev det i alla fall. Och även en jogg går under timmen för en elitidrottare, 59.16 i sluttid!

Snabbate Anna blev nu istället Anna Rahm. Rahm som egentligen för flera år sedan lade ner elitsatsningen efter att bland annat sprungit VM i maraton blev nu femma i mål, tredje bästa svenska på goda 35.54. Bakom sig hade hon landslagslöparna Louise Wiker och Frida Lundén.

Mycket Anna i Tjejmilen alltså. Men så är det också Sveriges tredje vanligaste namn (vilka de vanligaste är får ni googla!) Den 31 december 2014 fanns det totalt 301 957 kvinnor folkbokförda i Sverige med namnet Anna. 1285 var anmälda till Tjejmilen 2015.

Mer om Allt om Tjejmilen 2015