Guld-tjejer (publik)favoriter i Tjejmilen

Isabellah Andersson vann SM på 10000 meter för en månad sedan. Längdskidåkaren Anna Haag siktar högt sin Tjejmilsdebut. Foto: Montage, Deca Text och bild.

Isabellah Andersson har vunnit fem gånger och kan vinna sin sjätte seger när Tjejmilen avgörs på lördag. Isabellah har vunnit hur många SM-guld som helst. Men bland elittjejerna finns även en OS-guldmedaljör. Anna Haag som vunnit ett OS-guld och två OS-silver i längdskidåkning
– Jag har sprungit milen på dryga 38, vore kul att komma ner mot 37, helst under, säger Anna Haag som har Tjejmilen som delmål inför skidsäsongen.

Inför säsongen som drar igång i slutet av november blir det mycket löpträning.
– Vi tränar två gånger per dag sex dagar i veckan under sommaren. Så det blir mycket träning, berättar Anna som talar sig varm för löpning på Intersports hemsida.

Med intervallträning och lite snabbhet går det säkert att ta någon minut på personbästat. En plats bland de 20 främsta är möjlig. Men som vanligt är konkurrensen stenhård med svenska eliten på plats.

Isabellah kan ta sin sjätte seger
Isabellah Andersson är favorit I Tjejmilen. Tar hon nu sin sjätte seger blir hon den mest framgångsrika löparen i Tjejmilen genom tiderna.
I våras vann Isabellah tre SM-guld I landsvägslöpning: 10 km, halv maraton (21,1 km och maraton (42,2 km). För tre veckor sedan tog hon en överlägsen seger i SM på 10 000 m banlöpning.
Isabellah utmanas främst av Frida Lundén från Studenterna, Louise Nilsson från Malmö och Anna Rahm från Huddinge. Lundén vann i våras det inofficiella nordiska mästerskapet på 10000 m. Hon var trea I årets SM 10 000 m m banlöpning. Nilsson var tvåa i årets inofficiella nordiska mästerskap på 10 000 m. Rahm har tidigare vunnit Stockholm Marathon.

Etiopiska utmanare
Två etiopiska löpare som bor i Göteborg bör också kunna konkurrera om segern:
Webalem Ayele gjorde två mycket bra tider på 10 km i slutet av augusti; tvåa i Midnattsloppet Göteborg på 35.09 och trea i Norrköpings Stadslopp på 34.54. Yewbdar Gela har under den senaste månaden vunnit två stora 10 km-lopp; Midnattsloppet i Göteborg på tiden 35.01 och Norrköpings Stadslopp på 33.36.

VM-löpare på startlinjen
Chatlotte Karlsson från Hässelby, kommer nästan direkt från friidrotts-VM i Peking till Tjejmilen. Eftersom det är kort vila efter maratonloppet i VM en vecka före Tjejmilen, och eftersom det blir en besvärlig tidsomställning efter resan från Beijing, planerar inte Charlotte att satsa för fullt I Tjejmilen:
– Jag kommer att ta det lugnt, men jag ställer upp eftersom jag inte vill missa den folkfest som Tjejmilen är, förklarar Charlotte.
Även Charlottes klubkamrat Louise Wiker kommer direkt från VM-maran i Peking. Efter en lång flygresa och krävande tidsomställning är hennes start i Tjejmilen en chansning

Seedade löpare
1) Isabellah Andersson, Hässelby SK
2) Frida Lundén, FK Studenterna
3) Charlotte Karlsson, Hässelby SK
4) Louise Wiker, Hässelby SK
5) Anna Rahm, Huddinge AIS
6) Cecilia Kleist, IK Akele
7) Johanna Bäcklund, Runacademy IF
8) Johanna Lindholm, Finland
9) Josephine Ambjörnsson, Hässelby SK
10) Ronja Fjellner, Örgryte IS
11) Anna Haag, Intersport
12) Anna Lindh, Rånäs 4H
16) Louise Nilsson, Malmö AI
17) Webalem Ayele, Ullevi FK
18) Yewbdar Gela, Ullevi FK
42) Evy Palm, Mölndals AIK

Mer om Allt om Tjejmilen 2015