Etiopisk seger i Tjejmilen

I backarna upp mot Rosendals slott avgjorde Webalem Ayele Tjejmilen. Etiopiskans segertid blev 33.28.

En hårt tejpad lårmuskel kunde inte stoppa Isabellah Andersson från start i Tjejmilen.
– Det här är en tjejfest, ett lopp som jag absolut inte vill missa, sade den glada trean i Tjejmilen. Isabellah var dagens bästa svenska. För att hänga med i täten med de två etiopiskarna Webalem Ayele och Yewbdar Gela hade krävts en skadefri Isabellah.

De två etiopiskorna som den här sommaren bott i Göteborg och tävlat runtom i Sverige drog direkt iväg när startskottet gick för den första av femton startgrupper klockan 13.00.
Efter en kilometer var luckan tilll den jagande klungan hundra meter, efter två kilometer 200 meter, efter tre kilometer - just det 300 meter.

Strax efter rundningen ute vid Blockhusudden, vid fem kilometersmarkeringen och passering på 17.03 började Yewbdar Gela få problem med farten. I de första småbackarna mot Manilla passade Webalem Ayele på att trycka till lite extra. Ganska snabbt fick hon en lucka som snabbt växte till några hundra meter.
I mål var avståndet till landsmanninan drygt 30 sekunder. En dag då allt stämde:
– Jag hade inga problem, var inte trött - och det var fantastiskt väder, sade en strålande glad Ayele via tolk direkt efter målgång.
Ayele åker tillbaka till Etiopien efter en segerrik Sverige-sejour med mängder av segrar i lopp, men Tjejmilen med 31000 anmälda löpare slår allt annat.
– Det var jätteroligt att få springa ett lopp med tjejer - och att kunna vinna. Jag kommer gärna tillbaka igen, sade Webalem.

Bakom etiopiskorna var det många tjejer om att bli bästa svenska. Louise Nilsson, Louise Wiker och Anna Rahm anförde klungan till en början, men sedan kom en viss Isabellah Andersson som vanligt lätt tassande.
– Jag skulle ta det lugnt och jogga. Men jogga gjorde jag bara på uppvärmingen.

I måndags fick Isabellah en mindre muskelbristning i baksidan av vänstra låret. En skada som inte är allvarlig, men som kanske skulle behöva rehabilteras på annat sätt än genom att springa Tjejmilen.
– Men det finns inte så många tillfällen till sådana här lopp. Tjejmilen vill jag helt enkelt inte missa, sade Isabellah i mål.
Det ordentligt tejpade låret besvärade henne heller inte.
– Jag kände faktiskt bara väldigt lite av skadan, det kom först på den sista kilometern igen, sade Isabellah som med 35.24 var elva sekunder före Louise Nilsson i mål.

Resultat Tjejmilen 2015:
1) Webalem Ayele, Etiopien, 33:28
2) Yewbdar Gela, Etiopien, 34:07
3) Isabellah Andersson, Hässelby SK, 35:24
4) Louise Nilsson, Malmö AI, 35:35
5) Anna Rahm, Huddinge AIS, 35:54
6) Frida Lundén, FK Studenterna, 36:26
7) Louise Wiker, Hässelby SK, 36:26
8) Josephine Ambjörnsson, Hässelby SK, 36:50
9) Mikaela Kemppi, Örebro AIK, 37:01
10) Johanna Bäcklund, Runacademy IF, 37:09

Mer om Allt om Tjejmilen 2015