Felmeddelande

  1. Warning: include(misc/ui/images/ui-icons.png): failed to open stream: No such file or directory in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).
  2. Warning: include(): Failed opening 'misc/ui/images/ui-icons.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-5.6.40/lib/php') in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).

Regn - dags för sopsäckstricket

Ostadigt väder i Stockholm. Regn på fredagen men det kommer långsamt att bli bättre.

– Det kommer ett lättare regn under förmiddagen, men sedan under eftermiddagen ska det lätta upp, säger SMHIs jourhavande meteorolog Magnus Nilsson.
Läge att göra det gamla sopsäckstricket! Kolla in videon ovan och klipp till ett smart regnskydd.

– Det är ett splittrat regnområde som berör landets östra delar, men det är på väg bort och redan på lördagseftermiddagen kan det spricka upp. I regnmängd handlar det bara om 2-3 mm, alltså mindre än vad det regnade på fredagsförmiddagen i Stockholm, säger Magnus Nilsson.

För löparna innebär vädret att valet av kläder inte blir helt lätt. Är temperaturen 15 grader och högre är t-shirts och shorts eller korta tajts standardvalet. Men när temperaturen börjar gå ner mot tio grader börjar det bli tal om tröja med lång ärm. Eller kanske en vindjacka. Ju längre löptid desto mer kläder brukar behövas.

– Temperaturen kan slå mycket under dagen, säger meteorologen Magnus Nilsson. Om det regnar på morgonen kommer det nog inte vara mer än åtta-nio grader tidigt på förmiddagen och med ett tjockt molntäcke kommer temperaturen inte att stiga till mer 11-13 grader.
– Om det däremot spricker upp lite mer under eftermiddagen kan det dock bli 15-16 grader under dagen.

Läge alltså för lite knep och knåp. I videon ovan att göra sopsäck-tricket. I videon ovan förvandlar Anders Szalkai en sopsäck till ett värmande regnskydd.
Med rekordmånga löpare i lördagens lopp gäller det att vara ute i god tid till start. Samtidigt gäller det att hålla värmen och den tuffa stunden är efter det att man har lämnat ifrån sig sina ordinarie överdragskläder för att börja den långsamma väntan och vandringen från Östermalms IP upp till starten på Lidingövägen.

– Det kan vara bra att ha med sig en släng-tröja som man kan undvara och behålla på fram till några minuter innan start, säger Anders Szalkai. Det är ingen bra början på ett maratonlopp att börja stelfrusen.

Något oväder av den typen som drabbade löparna 2012 är det dock inte tal om.
– Nej, det var exceptionellt. På försommaren kan det svänga kraftigt men det var rekord.
Ttemperaturen nådde knappt upp till 5 grader under hela dagen, det regnade oavbrutet och blåste kraftigt med vindbyar på upp mot 18 meter per sekund.

ASICS Stockholm Marathon-löparna har också under åren fått uppleva värmeböljor. 2007 var det klarblå himmel och 31 grader i skuggan.

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2014