Rahm bästa svenska i dramatisk EM-mara

Damernas maratonlopp i Göteborg fick en rafflande avslutning.
Tyskan Ulrike Maisch avancerade från elfte till plats till seger i EM.
När ledarinnan blev omsprungen tappade också Ryssland lagtävlingen som istället vanns av Italien.
Svenskorna Anna Rahm och Lena Gavelin blev 15:e respektive 20:e löpare i mål medan Lisa Blommé tvingades bryta efter knappt 15 km.

I ett litet småruggigt väder med en bitvis besvärande vind och någon regnskur blev det ett taktiklopp på den småknixiga fyravarvs-banan i Göteborg.

Efter en långsam första mil på 37.05 var det de ryska löparna Irina Permitina och Alevtina Biktimirova som tog hand om farthållningen tätklungan. Fram till dess hängde både Anna Rahm och Lena Gavelin med i tätklungan medan Lisa Blommé sprang enligt sitt tidsschema som gav en sluttid på 2.40.

Ryskorna tillsammans med serbiskan Olivera Jevtic ökade stötvis farten under det andra varvet. Rycken drog ut tätklungan. Och trots att det började regna och blåsa passerades 15 km på 55.04 (tredje 5 km på 18.00). Farten skurvades ytterligare och 20 km passerades på 1.12.52 (fjärde 5 km på 17:48). Det var inte bara regn och blåst som ställde till det för löparna. Trottoarkanter och spårvagnsspår fick italienskorna Marcella Mancini och Rosario Console på fall. Manicini reste sig men Console föll så illa att hon tvingades bryta.

En klunga på 16 löpare höll ihop fram till halvmaran som passerades på 1.16.44. Men efter passeringen ökade de två 2.26-ryskorna Irina Permitina och Alevtina Biktimirova ytterligare. Med 17.25 på de fem kilometerna mellan 20 och 25 km släppte tjej efter tjej. 17.05 mellan 25 och 30 km gav Biktimirova en lucka sprängde klungan helt.

In på sista varvet ryckte Irina Permitina och fick en lucka som växte meter för meter. bakom jagade förutom Biktimirova: serbiskan Jevtic, Tysklands Luminita Zaituc, italienskan Bruna Genovese och Portugals Anália Rosa.

Tyskan Ulrike Maisch, var i det här läget 40 sekunder efter täten.
- Kanske hade några av löparna sin missbedömt sin kapacitet för jag började helt plötsligt att ta placeringar, berättade Ulrike Maisch efter loppet.

- Jag visste att jag låg elva ett tag och jag fortsätte att springa om löpare och helt plötsligt fick jag veta att jag låg fyra.
- Nej, jag vill inte bli fyra tänkte jag för mig själv och försökte komma ifatt löparen framför mig. Det fungerade och vid 40 km var jag i ledning. Jag kunde nästan inte tro att det var sant.

29-åriga Maisch vann på nya personbästat 2.30.01. Serbiens Olivera Jevtic blev tvåa på 2.30.27, medan Irina Permitina klarade bronsmedaljen med 2.30.53.

Anna Rahm fick springa ensam större delen av loppet i vakumet efter tätklungan. Trots det var Anna endast 13 sekunder från sitt personliga rekord. Tiden 2.36.48 räckte till 15:e plats i EM.
- Som loppet blev är jag mer än nöjd, kommenterade Anna direkt efter loppet.
Bakom klarade Lena Gavelin 20:e platsen med tiden 2.39.36.
Lisa Blommé tvingades bryta loppet redan efter 12 kilometer. Lisa har haft ryggproblem den senaste veckan och fick så ont under första varvet att det inte gick att fullfölja. Därmed fick inte Sverige någon placering i Europacupen som avgjordes i samband med EM-maran eftersom tre löpare i laget räknas. Andra nationer som sprang i Europacupen hade minst 4-5 löpare till start.

Europacupen blev en rafflande duell mellan Ryssland och Italien. Eftersom det är placeringar de tre bästa löparnas placeringar som räknas blev det en spännande tävling ända in på mållinjen. När Bruna Genovese tog femteplatsen framför Biktimirova innebar det också att Italien vann lagtävlingen med platssiffran 20 mot 21 för Ryssland.