Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Svensk långlöpning inför dagen D

- Det är otroligt vilket drag och vilket intresse det är här i Göteborg. Jag tror och hoppas att Ida (Nilsson), Anna (Rahm), Lena (Gavelin) och Lisa (Blommé) precis som många andra i laget kan inspireras av stämningen.
Landslagstränaren Johan Wettergren är full av tillförsikt inför den viktigaste dagen för svensk långlöpning på många år. Kalla den gärna dagen D. D som i damernas.

På lördagen springer Anna Rahm, Lena Gavelin och Lisa Blommé EM-maran. Start klockan 12.10. Bara några timmar senare springer Ida Nilsson final på 3000 meter hinder efter att ha slagit svenskt rekord i försöken. Även de kvinnliga långlöparna håller på att bli en del av det svenska friidrottsundret.
- Ja, maratontjejerna är absolut med i laget. Alla tjejerna har varit med på pre-campen i Cannes, säger Johan Wettergren som har ansvarsområdet kvinnlig långdistans.
- Den positiva stämningen påverkar nog alla och jag tror att de svenska tjejerna kommer att få ett otroligt publikstöd när de springer på lördag, säger Wettergren.

På fredagen joggade de flesta i Wettergrens långlöpargäng lite lätt. Precis som vilka göteborgare som helst sprang de i språten i Skatås.
- Till och med där blev det uppståndelse när vi kom i landslagsoverallerna. Folk önskade lycka till inför lördagen, berättar Wettergren.

De tre svenska tjejernas form och taktik i loppet vill inte Wettergren säga så mycket om.
- Anna och Lena springer först och främst för att placera sig i EM. För Lisa gäller det att som tredje löpare backa upp laget i tävlingen om Europacupen.

Mer om EM i maraton 2006