30445 meter - så långt är Lidingöloppet

Hur lång är klassiska tremilen på Lidingöloppet egentligen? För några veckor sedan mättes av banan av TV-programmet Spring! Man jämförde GPSer och fotpoddar med en mätning som genomfördes enligt Svenska friidrottsförbundets normer.
Resultatet visade att enligt friidrottsförbundets mätregler så är sträckan från startlinjen för gruppstarterna 30445 meter. Det konstaterades också att kilometerskyltarna sitter fel.

Lidingöloppets bana har sedan starten 1965 varit tremil. Några större förändringar av sträckningen har inte gjorts under åren. Däremot har det som förut var ett terrängspår långsamt förvandlats till något som idag mer liknar en slingrande parkväg. Bara i år har 150 kubikmeter grus och singel körts ut och förbättrat banan.

När rötter och stenar är borta är det nu möjligt att att mäta loppet på det sättet som görs vid landsvägslopp. En anledning till att redaktionen för Spring! bestämde sig för att mäta Lidingöloppsbanan är att löpare som sprungit loppet med GPSer och fotpoddar rapporterat att sträckan måste vara drygt tre mil, och att kilometerskyltarna verkar sitta fel.

Här är resultatet av den mätning som gjordes enligt Svenska friidrottsförbundets banmätningsnormer.
Totallängd för Lidingöloppet från massstartlinjen: 30445 meter
Första kilometermarkeringen: 1200 meter
10 km-markeringen: 10306 meter
15 km-markeringen: 15325 meter
20 km-markeringen: 20373 meter
25 km markeringen: 25424 meter
Mållinje Grönsta Gärde: 30445 meter

I utrustningstestet som genomfördes visade GPSerna trots terräng och en del knixar förvånansvärt riktiga värden.

Mer om Guiden för att klara Lidingöloppet