Se upp för tre väggar på Lidingö!

Få backar är så fruktade som Abborrbacken i Lidingöloppet.
Fysiologen Lennart Gullstrand har i tester på Riksidrottsförbundets Elitidrottscentrum bekräftat svårigheterna.
- 30-kilometerslöparna riskerar att i backen springa in i tre väggar, säger Gullstrand.

Mördarbacken med fem kilometer kvar till mål är Lidingöloppets tuffaste. Den lite slingrande stigen i strandkanten kommer fram till en 500 meter lång backe med en nivåskillnad på 40 meter. Det blir i snitt åtta procents lutning.

- Fast de första 200 meterna är värst, menar Gullstrand. Här stiger det 10 procent och det är bara de riktigt vältränade som orkar springa hela backen, men även för dem sjunker farten dramatiskt.
Abborrbacken är en intressant studie för fysiologen Gullstrand. Lidingöloppets bana snuddar ju också vid Bosön där Riksidrottsförbundets Elitidrottscentrum finns. Här finns utrustning och utrymme som tillåter allt från enklare fälttester till mycket sofistikerade mätningar.
Abborrbackstesten körs på ett jättelikt rullband som går att luta i höjdled. Olika mätutrustning kan användas på testlöparna.

En demonstration på hur jobbig Abborrbacken är visar testen på elitmotionären Rickard Kingstad.
Rickard som vid testtillfället var god för tider kring 1.50 hade 160 i puls på slätlöpning innan backen i en fart av 3.40 per kilometer. Trots att hastigheten på löpbandet sänktes till 5 minuter per kilometer åkte pulsen i topp när Abborrbacken simulerades på löpbandet.

- Man riskerar att gå in i tre olika väggar i Abborrbacken, förklarar Lennart Gullstrand:
• Dels riskerar man att få mjölksyra.
• Dels börjar börjar glykogendepåerna att efter 25 kilometer ta slut.
• Dels riskerar man uttorkning om man inte har druckit ordentligt.

Tre svårigheter som kan övervinnas.
Här är tre råd för att slippa väggen i Abborrbacken:

  • Ta det lugnt innan backen, dra ner på tempot och gå när benen börjar stumna eller om du får blodsmak i munnen.
  • Kolhydratladda innan loppet. Pizza, pasta och ris är det dagarna innan ger bränsle till söndagen.
  • Drick före och under loppet. Börja redan kvällen innan loppet med att fylla på vätska. Även om det är höst så tappar man en Lidingöloppslöpare i snitt mer än en liter vätska per timme.

    Löpbandet och den andra testappaturerna på Bosön hjälper inte bara Lidingöloppslöpare. På Elitidrottscentrum genomförs fysiologiska tester som ligger till grund för utvärdering av genomförd träning och planering av kommande. Dessutom ingår i programmet att göra användarnära fysiologiska undersökningar. Fysiologisk forskning genomförs antingen i egen regi och i samarbete med andra institutioner.

    (Artikeln publicerad första gången 2000)

  • Mer om Guiden för att klara Lidingöloppet