Låt inte pollen stoppa din löpning

Det kliar i halsen, du nyser, är täppt i näsan och känner dig trött. Är du förkyld eller allergisk? Symtomen kan vara snarlika. Nu är pollensäsongen här och jobbiga tider väntar för många löpare. Här får du tipsen som underlättar din träning.

Visste du att cirka 30 procent av befolkningen har pollenallergi?  Det är främst pollen från lövträd som björk, al och hassel, men även från gräs och gråbo som är allergiframkallande. Och de vanligaste symtomen är röda kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva och varar över en längre tid – men också trötthet och huvudvärk. Det finns många receptfria läkemedel på apoteket som du kan behandla din pollenallergi med. Tänk på att gärna starta med allergimedicinen strax innan pollenperioden startar. Och självklart ska du gå till en läkare om du har väldigt stora problem.

  • Det är viktigt att du följer pollenprognoserna så du är beredd att ta allergimedicin innan symtomen kommer. Du följer prognoserna på Pollenrapporten
     
  • Se till att du medicinerar regelbundet under pollensäsongen. Fortsätt att medicinera under hela pollenperioden – annars riskera du såklart att symtomen kommer tillbaka.
     
  • Värm upp ordentligt innan passet – det underlättar framför allt om du vill springa i lite högre fart.
     
  • Duscha och tvätta håret efter passet. På så sätt blir du av med det pollen som har fastnat på dig. Samma sak gäller självklart dina löparkläder – tvätta!
     
  • Solglasögon kan till viss del hindra att pollen tränger in i dina ögon.
     
  • Har du stora problem så kan du planera in din löpning till tidiga morgnar – alternativt att springa inomhus på löpband. Det kanske inte känns så roligt att springa inomhus när våren är här - men om det handlar om att springa eller inte springa, ja, då är valet enkelt.
     
  • Häng inte tvätten utomhus – kanske självklart, men ibland tänker man inte på vad man gör.
     
  • Undvik nyklippt gräsmatta.

 

Du hittar fler artiklar om pollen här:
Håll koll på pollen

Louise Wiker om sin svåra pollenallergi