Stor ökning av tjejer i Lidingöloppet

Antalet tjejer ökar rejält i världens största terränglopp.
– Väldigt glädjande, säger Lidingöloppets tävlingsledare Jan-Eric Österström

Lidingöloppet behåller sin ställning som världens största terränglopp. Ett epitet som loppet har haft sedan 1982 då Lidingöloppet kom med i Guinness rekordbok för första gången. Kommande helg är det dags igen för över 30 000 löpare att mäta sina krafter mot sig själva och i vissa fall mot andra.
– Förra året nådde vi all-time-high med 33 900 anmälda löpare. Jag hoppas och tror att vi hamnar någonstans där även i år, säger Jan-Eric Österström, tävlingsledare för Lidingöloppet som själv sprungit löparklassikern över tre mil 15 gånger.
– Runt 2.14 gjorde jag som bäst, berättar Jan-Eric.
Loppet har egentligen ingen övre deltagargräns.
– Nej, på 15 kilometer satte vi faktiskt en gräns på max 6 000 anmälningar. Vi kommer att hamna någonstans på 4 000-5 000. Kanske att folk blir rädda att anmäla sig och tror att det är fullt när vi har ett tak.

Eventuellt kommer Lidingöloppet att utmanas av sig självt om några år. En mening som kräver sin förklaring.
Lidingöloppet finns från och med i år också i Kina. I staden Changchun i provinsen Jilini i södra Manchuriet i nordöstra Kina sprang 20 000 löpare landets första Lidingölopp under den svenska midsommarhelgen.
– Konceptet är kopierat rakt av. Till och med bokstaven ö finns kvar i namnet, säger Jan-Eric med ett skratt.
Kineserna är väldigt intresserade av löpning.
– Ja, det finns en bra elit. Men, den breda motionslöpningen har inte kommit igång ordentligt.

Tillbaks till Sverige och löparfesten på Lidingö kommande helg.
Den största klassen är klassiska 30 kilometer med start på Koltorps gärde. 14 000 anmälningar är i skrivande stund mottagna till den sträckan.
– Det är jätteroligt att kunna konstatera att det är tjejerna som ökar. Trenden är väldigt tydlig. Vi har runt 8-10 procent fler kvinnor än förra året just på 30 kilometer.
Den totala fördelningen i loppet är 55-45 procent till förmån för männen.
– En siffra som delvis förklaras av att vi har ett speciellt tjejlopp över en mil. Just på tjejsidan är det heller ingen som slagit vad på nyårsafton och har bestämt sig för att springa Lidingöloppet, utan det är duktiga tjejer som tränar en hel del, förklarar Jan-Eric Österström.

Inget är så pass bra att det inte kan bli bättre. Det gäller också världens största terränglopp.
– Så är det. Visserligen har vi runt 25 nationer med, men det är oftast bara enstaka löpare, förutom från de nordiska nationerna som är väl representerade. Det är något vi försöker jobba med på olika sätt, men det kommer säkert att ta flera år innan det slår igenom.

Några nyheter till i år?
– Ja, vi har märkt en viss nedgång på ungdomssidan. Det möter vi upp med en ny klass som heter U-3 000. Ett lopp över tre kilometer som vänder sig till ungdomar mellan 13-16 år och är utan tidtagning. Vårt mål är först och främst att få ungdomar i rörelse.

Vad önskar du dig mest under Lidingöloppshelgen?
– Att vädret ska bli fint, att logistiken ska flyta på utan krångel. Sedan vore det förstås trevligt med så många svenskar i topp som möjligt. Givetvis skulle det vara kul om Mustafa Mohammed vann i sin comeback i loppet.

Mer om Lidingöloppet 2008