Danske kronprinsen tog Svensk klassiker

Vad vore en svensk klassiker utan Lidingöloppet - och vad vore Lidingöloppet utan en svensk klassiker? Var fjärde löpare i Lidingöloppet gör en Svensk klassiker. En av dem som avslutade klassikern på lördagen efter att ha gjort Vasaloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen var Danmarks kronprins Frederik.

– Jag hade inte trott att Lidingöloppet skulle vara så tufft, men jag måste faktiskt mobilsera vilja här de sista fyra kilometerna, sade kronsprinsen i målområdet på Grönsta.

Den konditionsstarke danske kronprinsen klarade klassikerloppen på en totaltid av tjugo timmar. Lidingöloppets tremil klarade han strax under 2.50.
– Faktiskt tycker jag nog att Lidingöloppet var det tuffaste, svarade kronprinsen på frågan om vilket lopp som var tufffast.

Hur firar man då Lidingöloppet och genomförd klassiker på kungligt sätt?
– Kanske ett glas öl eller ett glas vin och nu kan jag ta det lugnt de närmaste två månaderna, svarade kronprinsen.

Klassikerloppen samlar tillsammans 185000 deltagare under ett år. Lidingöloppet bidrar med de 21500 som var anmälda till lördagens klassiska tremil med nästan lika många i de andra klasserna och loppen under helgen.
Att genomföra den Svenska klassikern är en utmaning och motivation för många.
– Vi är ett litet gäng på brandstationen i Tanumshede som gör det här tillsammans, berättar Håkan Knifsund i målet.
Precis som kronprins Frederik var inte Håkan beredd på den kuperade terrängen, att det var så mycket backar upp och ner.
Lidingöloppsbanan bjuder på ett tjugotal ordentliga backar på totalt 500-550 höjdmeter.
Ett tufft prov både för kropp och själ:
– Det är så jävla backigt alltså, säger Johan Karlelid.
– Det tär på ryggen, tär på moralen, benen och allting!
Men i mål kom Johan. Även om man kan ha personliga mål så finns ingen tidsgräns, utan det gäller att genomföra.
– Det var skönt att springa de där sista meterna när man kämpat så där länge, säger Simon Vikman från Jakobstad i Finland. Sista biten tänkte jag på allt ont som jag utsatt mig för och att det äntligen är över!

Mer om Lidingöloppet 2015